ח'רבּת אֻם-בֻּרְג'

יחידה כובשת: פלמ"ח

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נחושה

רקע:

ח'רבּת אֻם-בֻּרְג' הכפר הקטן שכן בראש גבעה, 17 ק"מ מצפון-מערב לחברון. ב-1931 עמדו בכפר 26 בתי-אבן; ב-1944-45 התגוררו בכפר 140 תושבים מוסלמים ואדמותיו השתרעו על 13,083 דונם. תושבי-הכפר שאבו את מי-השתייה שלהם משלוש בארות בקצה הצפוני של הכפר והתפרנסו מחקלאות-בעל וגידול בעלי-חיים. הם גידלו דגנים, זיתים וענבים. באתר-הכפר נמצאו קירות, בורות-מים, מערות וגילופי-סלע. על אדמות-הכפר היו לפחות 20 חורבות, כולל גַ'מְרוּרַה, שקיימת סברה שהיא גַמְרוּרִיס מהתקופה הרומית; המצאות בורות-מים וקולומבריום במקום מצביעים על התיישבות רומית. כוחות ישראלים פלשו לח'רבת אֻם-בֻּרְג' בשלב השלישי של מבצע יואב כנראה, ב-28-29 באוקטובר 1948. לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס התאפיין שלב זה במנוסת בהלה ובכמה מעשי גירוש. לפי מוריס, ב-6 בנובמבר נשלחה יחידה של חטיבת הראל לגרש פליטים מהאזור ומצאה 150 אנשים בח'רבת אֻם-בֻּרְג'. היחידה גירשה כמאה מהם, תוך פציעת אחדים. פשיטה זו ואחרות שחלו בין נובמבר 1948 ואפריל 1949 נועדו "לטהר" את אזורי קו הגבול בין ירדן וישראל. [מושב] נחושה הוקם ב-1982 ממערב לאתר-הכפר, על אדמותיו. הבתים המטים לנפול שנותרו מהכפר מחוברים זה לזה. גגותיהם וחלקים מקירותיהם אינם קיימים עוד, אך ניתן לראות בבירור חלונות ודלתות. מבנה נטוש גדול עומד לרגלי גבעה בצד המערבי של אתר-הכפר. עץ חרוב גדל בתוכו ובסמוך מצויה בריכת-מים. בצפון-מזרח האתר ובצפונו ניתן לראות מערות שבעבר היו מיושבות. שיחי-צבר גדלים בחלק הדרומי של האתר.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Hebron/Umm-Burj,-Khirbat/index.html). לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 162 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 50)). הכפר מצוי בתוך פארק עדולם של קק"ל, אשר נחנך לרגל שנת ה-60 למדינה, ובסמוך נמצאו מערכת מערות מסתור קבורה מהתקופה הרומית (אתר קק"ל).

זוכרות ח'רבּת אֻם-בֻּרְג' 07/2008

ח'רבת אם בֻּרג' – חורבת בורגין 07/2008