ח'רבּת עִרִבִּין

רקע:

הכפר ניצב על הגדה הצפונית של ואדי כּרכּרה [נחל בצת], 23 ק"מ מצפון-מזרח לעכו. הכפר השקיף לעבר הגבול הלבנוני, קילומטר מצפונה לו, ולעבר מפרץ חיפה שבמערב. תושבי הכפר השתייכו לשבט הבדואי-מוסלמי ערב אל-קֻליטאת. ב-1944-45 חיו 360 תושבים בח'רבּת עִרִבִּין ובישובים הסמוכים ערבּ אל- עראמשה, ג'רדיָּה וחִ'רבּת אִדְמִת'. אדמות ארבעת הישובים השתרעו אז על 11,463 דונם, עליהן גידלו תושבי הכפר דגנים ומטעים. במקום נמצאו שרידי מבנים, יסודות בניינים, עמודים ובורות מים.

הכפר היה ממוקם בתוך מובלעת גדולה בגליל העליון שלא נכבשה בידי ישראל עד לאחר ההפוגה השנייה של המלחמה. לאחר ההפוגה, בסוף אוקטובר 1948, פתחה ישראל במבצע חירם לכיבוש שטח זה. במבצע חירם, בפיקודו של משה כרמל, השתתפו חטיבות כרמלי, עודד וחטיבה שבע. אין מידע מדויק באשר למועד כיבוש הכפר, אבל הדבר ארע קרוב לואדי עד ה-31 באוקטובר 1948. תושבי הכפר לא פונו ממנו מייד, אך עד נובמבר 1948 הם גורשו ביחד עם תושבי כפר אִקְרִת הסמוך.

[קיבוץ] אדמית הוקם ב-1958 על אדמות הכפר, ממערב לאתר הכפר. [מושב] גורן נבנה ב-1950 על אדמות הכפר, מדרום לאתר, שמכוסה כיום בערימות אבנים מהבתים ההרוסים. באתר יש מספר מערות ובארות, וכקילומטר ממנו מצויים שרידים של מכלאות.

לפי אנציקלופדיה מפה היה במקום, המכונה חורבת עירב, ישוב משגשג בתקופות הביזנטית והצלבנית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 60).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת נחל בצת (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').