בֵּית מַחְסִיר

יחידה כובשת: Har'el (palmah)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מסילת ציון

רקע:

הכפר נבנה בגובה של כ-600 מטרים מעל פני הים על המורד העליון של הר, 26 ק"מ ממערב לירושלים. ב-1875 הוערכה אוכלוסייתו ב-450 נפש וב-1931 התגוררו בו 1,920 תושבים ב-445 בתי אבן ובוץ שקובצו בארבעה רבעים נפרדים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-2,400, כולם מוסלמים, ואדמות הכפר השתרעו על 16,268 דונם. חנויות ובנייני ציבור אחרים, כולל מסגד הכפר, נבנו בשני צידי הרחוב הראשי של הכפר. היו בכפר גם שני מקאמים (אתרים מקודשים), בית-ספר יסודי במערב הכפר, בית ספר תיכון במזרח ובית ספר לבנות ששכן במה שהיה במקור מרפאת-הכפר. התושבים עבדו בחקלאות בעל, גידלו דגנים, עצי פרי, זיתים וענבים, והפעילו בית בד וארבע טחנות קמח. חורשות כיסו שטח נרחב ליד הכפר.

למרות שהכפר יועד לכיבוש במהלך מבצע נחשון בתחילת אפריל 1948, בית מחסיר לא נכבש עד המחצית הראשונה של מאי, במהלך מבצע מכבי, בידי חטיבת הראל. לפי 'ספר תולדות ההגנה' כיבוש הכפר הושלם ב-11 במאי, אחרי שלושה ימי קרבות בין הגדוד הששי של הפלמ"ח, ובו כ-400-500 לוחמים, ובין גדוד קדיסיא של צבא השחרור הערבי. כוח פלמ"ח הכובש מצא בכפר ביזה שנלקחה בעת מארב על שיירות צבאיות של ההגנה באזור.

עוד באמצע אפריל, לפני כיבוש הכפר, אמר ראש מטה ההגנה, ישראל גלילי, לקק"ל שחשוב מבחינה "הגנתית" לייסד ישוב יהודי במקום. לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הוקם [מושב] בית מאיר במקום בספטמבר 1948;מקורות אחרים גורסים שהישוב הוקם על אדמות הכפר בפברואר 1950. כמה מבתי הכפר נותרו על תלם והם פזורים בין בתי בית מאיר; ניתן להבחין גם בשרידי טחנת קמח. בצד המזרחי של אתר הכפר, בראש ההר, מצוי חורש טבעי של עצים עתיקים [שמורת המסרק], וביניהם מצויים קבר אל-עג'מי וקברים נוספים. בצד המערבי של אתר הכפר ניתן לראות עיי חורבות של בתי אבן, בצד גלי אבנים  של קירות שנותרו בתוך המטעים, וכן שרידים של פתחים של מערות שבעבר שימשו למגורים. מספר בארות נטושות מצויות באתר, ומדרום-מערב לו ניצבים שני בתים נטושים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נהרס הכפר באופן חלקי בידי יחידות הפלמ"ח (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 216-217).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 2,784 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 52).
לפי אנדי יחזקאל שוכן גם [מושב] מסילת ציון על אדמות-הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רבין קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').