בֵּית סוּסִין

יחידה כובשת: חטיבה 7

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: תעוז

רקע:

הכפר ניצב בראש גבעה במורדות הדרומיים של אזור הררי, 17 ק"מ מדרום מזרח לרמלה. שני ואדיות ירדו מהמדרונות והתחברו לרגלי הכפר. הצלבנים כינו את המקום בֶּזֶזין, וב-1596 נמנו בו 308 תושבים. ב-1852 עבר אדוארד רובינסון בכפר ותיאר אותו כקטן ועתיק. ב-1931 נמנו בכפר 70 תושבים שהתגוררו ב-14 בתים, ואילו ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-210, רובם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 6,481 דונם. בית סוסין סווג בפי הבריטים ככפריר, והיה מחולק לשניים. מסגד ניצב ליד החלק הקטן יותר של הכפר. מים לשימוש ביתי  נאספו ממעיין. כלכלת הכפר התבססה על גידול בעלי חיים וחקלאות, עם דגנים כגידול הראשי.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר נכבש והתרוקן במהלך מבצע נחשון, ב-20 באפריל 1948. ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף, עם זאת, כותב שנסיון לכבוש את הכפר התרחש ב-22-23 במאי, וכי הוא נכשל, בין היתר, בגלל שהתוקפים חשבו שהכפר התרוקן, והופתעו להתקל בהתנגדות חזקה מצד תושביו. אל-עארף טוען שהכפר נכבש כשבוע לאחר מכן, ב-28 או ב-30 במאי, במהלך אחת ההתקפות לכיבוש לטרון. הכתוב ב'תולדות מלחמת הקוממיות' מאשש דיווח זה, וגורס שהכפרים בית ג'יז ובית סוסין נכבשו בין ה-16 ל-30 במאי בידי חטיבה שבע. הצבא הישראלי הודיע על כיבוש הכפרים ב-28 במאי, לפי ה'ניו יורק טיימס'. כיבוש שני הכפרים איפשר לכוחות הישראלים להקים קו אספקה שמקשר בין ירושלים לחוף, שעוקף את לטרון [דרך בורמה]. לא ברור מתי נהרס הכפר, אך רוב הכפרים שנתפסו בפרוזדור ירושלים באותו זמן יושרו זמן קצר לאחר כיבושם.

מושב תעוז [במקור נכתב בטעות מעוז ציון] הוקם ב-1950 מדרום מזרח לאתר הכפר, על אדמותיו. האתר יושר על-ידי בולדוזרים. עשב וקוצים מכסים את עיי החורבות שנותרו במקום. שרידים של עצי תאנים נראים במרכז האתר, וניתן להבחין בשרידי קירות מבתים בחלק הדרומי של האתר, במקום בו צומחים עצי חרוב ואורן. שיחי צבר ושיחים נוספים גדלים בקצה הצפון-מערבי של האתר. כל האזור מצפון וממזרח לאתר – מיוער.

לפי אנדי יחזקאל הכפר התרוקן ב-20 לאפריל, ונכבש ב-27 למאי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק רבין של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').
לפי אנציקלופדיה מפה עין בית סוסין, שהיווה את מקור מימיו של הכפר בית סוסין, קרוי כיום עין סוסים. ליד המעיין יש בית משאבה נטוש ובוסתנים אחדים (אנציקלופדיה מפה, 2000, 5: 193).

צולם ביום כיפור. בין חורבות הכפר הפלסטיני בית סוסין