אלבֻּרְג'

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: הישוב החקלאי כפר רות

רקע:

הכפר ניצב על גבעה סלעית בשיפולים המערביים של הרי רמאללה, 14 ק"מ ממזרח לרמלה, והשקיף לכיוון מישור החוף המרכזי. יתכן שהכפר נקרא אל-בֻּרְג' – גרסה ערבית של מילה יוונית שמשמעותה "מגדל" – כהתייחסות למבצר צלבני בשם ארנולד, שנבנה במקום בעבר. אדוארד רובינסון ביקר בכפר ב-1838 ומזכיר זאת בכתביו.

במקור היתה לכפר צורה של חצי עיגול, אך הוא התרחב דרומה במהלך תקופת המנדט. ב-1931 נמנו בכפר 370 תושבים שהתגוררו ב-92 בתים, שנבנו בחלקם מלבני בוץ וקש וחלקם מאבן. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-480, רובם מוסלמים. בנייתו של בית ספר יסודי בכפר הושלמה ב-1947, ולמדו בו כ-35 תלמידים. מיכל מים בצד המזרחי של הכפר סיפק לכפר מי שתייה. גידול בעלי-חיים וחקלאות היו העיסוקים העיקריים של תושבי הכפר, שעיבדו דגנים, פירות, ירקות וזיתים. ב-1944-45 השתרעו אדמות הכפר על 4,708 דונם.

בכפר אל-בורג' התקיים קרב בין כוחות ישראליים והליגיון הירדני במהלך עשרת הימים שבין שתי ההפוגות של המלחמה. הצבא הישראלי כבש את הכפר, וכפרים סמוכים לו, ב-15 ביולי 1948, במהלך השלב השני של מבצע דני. למחרת, ניסה הליגיון הערבי להשיב את שליטתו בכפר באמצעות שתי מחלקות רגלים וטור של עשרה כלי רכב משוריינים, כך נמסר ב"תולדות מלחמת הקוממיות". לפי אותו דיווח, הכוחות הישראליים הניחו למשוריינים הירדניים להתקרב לבתי הכפר, ואז פתחו עליהם באש נגד טנקים. אחרי קרב בן ארבע שעות נסוגו הירדנים, שכמה מהם נהרגו ונפצעו. לפי ההגנה, 30 ערבים נהרגו ו-50 נפצעו, וכן שלושה יהודים נהרגו ושבעה נפצעו. ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף טוען ששבעה ערבים נהרגו, שישה נעדרו וכפי הנראה נהרגו, ושלושה נפצעו.

הישוב החקלאי כפר רות נמצא מצפון מזרח לאתר, על אדמות הכפר. שיחי צבר וצמחי בר גדלים באתר, ורק בית אחד, נוטה לנפול, נשאר בראש הגבעה. הישוב הסמוך משתמש באדמות הכפר לחקלאות חממות.

לפי אנציקלופדיה מפה, נקרא האתר חורבת תיתורה ("שולי המגבעת"), שבצפון העיר מודיעין, על פי שמו הערבי השני של המקום, קלעת טנטורה ("מצודת הכובע המחודד"). במקום התגלה אתר קדום שהיה מיושב החל מתקופת הברונזה הקדומה, עליו קם לימים הכפר אל-בורג'. בכפר ספג הליגיון הערבי את "תבוסתו הקשה ביותר במלחמת העצמאות", לפי האנציקלופדיה. בחורבה נחשפו שרידים קדומים ובהם פריטים ארכיטקטוניים וקטעי פסיפס צבעוני מהתקופה הרומית. במקום גם חורבות מבצר צלבני קטן. לפי תכנית המתאר של מודיעין עתידים השרידים בחורבת תיתורה להיות משולבים בגן ציבורי ארכיאולוגי (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 222).