בּית אֻם אלמַיס

יחידה כובשת: הראל (פלמ״ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מרמת רזיאל

רקע:

הכפר הקטן ניצב באזור הררי בגובה 650 מטרים מעל פני הים וגבל בואדיות עמוקים משלושה צדדים. ירושלים שכנה 14 ק"מ ממזרח לכפר, אשר בתקופת הצלבנים נודע בשם בֵּיתֵלַמוּס. ב-1944-45 חיו בכפר 70 תושבים מוסלמים בבתי אבן שנבנו בצפיפות בצורת טרפז, ושטחו עמד על 1,013 דונם. שני מעיינות מדרום-מערב לכפר סיפקו מי שתיה. חקלאות הכפר התבססה על גידול דגנים ופירות, בעיקר ענבים. אשר הושקו במי גשם ובמי מעיינות. חלק מאדמת הכפר שימשה למרעה לכבשים ועזים.

נסיבות כיבושו של הכפר אינן ידועות, אך קרוב לודאי הוא נכבש במהלך מבצע ההר, בו פשטו כוחות ישראליים לחלק הדרומי של פרוזדור ירושלים אחרי ההפוגה השנייה של המלחמה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין כי הכפר נכבש ב-21 באוקטובר 1948, ככל הנראה בידי חטיבת הראל.

על אדמות-הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. אתר הכפר מכוסה בעשב בר שגדל סביב שרידי טרסות אבן, עליהן גדלים גם מספר עצי שקד, זית ותאנה. ניתן להבחין בגזעים יבשים של גפנים בתוך העשב. שרידים של בית הרוס עומדים בקצה הצפוני של הכפר, והריסות של בית אחר ניצבות מרחק קטן מקצהו הדרומי, ליד באר. במערב ניתן לראות שתי מערות, וכמו כן מצויים שתי קורות אבן גדולות מאוד ליד הקצה הדרומי של אתר הכפר, מכוסות בשיחים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר מתנדבים של צבא השיחרור הערבי, הצבא הירדני וכמה אנשי מיליציה פלסטינים מקומיים
לפי אנדי יחזקאל, חלק ממושב רמת-רזיאל שוכן כיום על אדמות-הכפר
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער הקדושים של קק"ל ובגן לאומי הר יהודה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').