אלג'וּרָה (ירושלים)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אורה

רקע:

הכפר ניצב בגובה 800 מטרים על מורד הר תלול [הר אורה], וצפה מערבה לעבר ואדיות עמוקים. ירושלים שכנה 8.5 ק"מ מצפון-מזרח. גבעה קטנה ובה בית-ספר ובית-הבראה הפרידה בין אל-ג'ורה לכפר עין כארם. הכפר נזכר לראשונה בכתובים בסוף המאה ה-19, וב-1931 התגוררו בו 329 תושבים ב-63 בתי אבן. ב-1944-45 נמנו בכפר, שצורתו כקשת, 420 תושבים, רובם מוסלמים, ושטחו עמד על 4,158 דונם, מהם 247 שנרכשו בידי יהודים. רבים מהשירותים בהם השתמשו התושבים סופקו בירושלים או בעין כארם. מי שתייה הגיעו ממעיין ממערב לכפר [עין שריג] ומעיינות אחרים ממערב ודרום מערב סיפקו מי השקייה למטעי הפירות ושדות הירקות. הכפר נודע באיכות הגבוהה של פירותיו, בעיקר ענבים. כמו כן, גידלו תושביו דגנים.

ראיות נסיבתיות מצביעות על כך שאל-ג'ורה נכבש לראשונה בידי כוחות ישראלים במהלך מבצע דני. 'תולדות מלחמת הקוממיות' מוסר שיחידות ישראליות שפעלו בחלק הדרומי של פרוזדור ירושלים תפסו ב-11 ביולי 1948 שתי גבעות, שאחת מהן כונתה בהמשך הר הרצל, שהשקיפו לעבר עין כארם והחלו להפגיז מהן את עין כארם לפני שכבשו אותו. גבעות אלה מצויות בסמוך לאל-ג'ורה, אשר ודאי נכבש באותו זמן.

[מושב] אורה הוקם על אדמות הכפר אל-ג'ורה ב-1950, חצי קילומטר מאתר-הכפר. המבנים היחידים שעדיין עומדים הם שני בתים מאבן-גיר בתחתית העמק בצד הדרומי של הכפר. מטעי שקדיות מכסים טרסה שבנויה בתחתית העמק. עצי תאנה, חרוב וברוש וכן שיחי צבר גדלים באתר. בסמוך ניתן להבחין בהריסות בתים, גרמי מדרגות ובארות. האתר מוקף בחורשות ברושים.