גַ'רִישָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק משיכון ותיקים (רמת גן)

רקע:

הכפר שכן על גבעה נמוכה בגדה הדרומית של נהר אל-עוג'א [הירקון], שבעה ק"מ מצפון-מזרח ליפו. 200 מטרים משם נמצא תל גַ'רִישָה, אתר ארכיאולוגי מתקופת הברונזה השניה (2800-2600 לפנה"ס). בתקופת הברונזה התיכונה שכנה במקום עיר מבוצרת, ובמאה ה-12 לפנה"ס יישוב פלישתי. ב-1596 חיו בכפר ג'רישה 121 תושבים. יתכן ששם הכפר, שגזור מפועל שמשמעו בערבית "לטחון", מקורו במיקום הכפר ליד טחנות-קמח. ב-1931 התגוררו בכפר 183 תושבים ב-43 בתי מלט, אבן ולבני בוץ וקש. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-190, כולם מוסלמים. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 555 דונם, מהם 93 אשר נרכשו בידי יהודים. מיקומו הנוח של הכפר ליד חורשות, וכן בתי-הקפה, הפארקים והגנים שבו משכו אליו תושבים מיפו שבאו לנפוש. תושבי-הכפר עבדו במגזר השירותים אולם גם גידלו פירות וירקות.

הכפר נכבש זמן מה לפני תום המנדט הבריטי ב-15 במאי 1948. יתכן שגורל הכפר הושפע מהאירועים בכפר הסמוך לו אל-שיח' מוַנִּס. לוחמי האצ"ל הפרו הסכם הפסקת-אש בין ההגנה לבין תושבי כפר זה, חדרו אליו במארס 1948 וחטפו חמישה ממנהיגיו. ההתקפה הביאה לבריחה נרחבת של אנשים מאזור החוף, בהם כנראה גם תושבי ג'רישה.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים, אך רמת-גן נוסדה ב-1921 קרוב מאוד לכפר, מדרום-מזרח. אדמות הכפר שימשו לבנייה עירונית ישראלית. אתר-הכפר כוסה כולו בדרכים מהירות ובבתים.

לפי אנדי יחזקאל היו תושבי-הכפר ככל הנראה אריסים על אדמות שבבעלות עשירי אל-שיח' מוַנִּס. על פי מסמך של ההגנה נפגש אחד מנכבדי אל-שיח' מוַנִּס עם קצין ההגנה ב-9 בפברואר 1948, והוסכם על דעת השניים שתושבי ג'רישה יתפנו מכפרם, תוך מתן היתר לכמה דייגים להמשיך לדוג בירקון. הכפר התרוקן ככל הנראה מעט אחרי אותה פגישה. כיום שרידי-הכפר הם חלק מפארק הירקון ומצויים באתר שנקרא "שבע טחנות". מבני הטחנות עצמם אינם קיימים, ואין כל זכר לבתי-הכפר. על אדמות-הכפר הוקמה חלק משכונת ותיקים של רמת-גן (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער ראש ציפור של קק"ל בפארק הירקון (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').