גֻ'בּ יוּסֻף

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: החושלים (היום עמיעד)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: כורזים, ורד הגליל

רקע:

הכפר נבנה על מישור בזלת עם אדמה אדמדמה, מצפון-מערב לכנרת, 6 ק"מ מדרום-מזרח לצפת. פירוש שם הכפר הוא באר יוסף, ויתכן שהוא קרוי על-שם באר סמוכה שכונתה כך. המקום שימש כחאן: הגיאוגרף הערבי אל-מָקְדִסי כתב ב-985 לספירה שהמקום שימש כמקום חניה בדרך לדמשק; כמו כן חנה בו סֿלאח אל-דין דרכו ללחום בצלבנים בקרב חטים (1187). ב-1355 כתב אבּן בּטוּטָה שבאר הכפר גדולה ועמוקה, ושוכנת בחצר של מסגד קטן. ב-1596 חיו בכפר 72 תושבים. הנוסע השוויצרי בורקהרדט הבחין ב-1822 שהחאן של הכפר מט לנפול. בעת החדשה היה גֻ'בּ יוּסֻף כפר קטן עם בתים צפופים הבנויים מבוץ, בזלת או אבן גיר. בארות ומעיינות רבים סיפקו מי שתייה והשקייה לתושביו. שפע המים הביא בדואים משבט ערבּ אל סיּאד להתיישב בכפר, והם היוו את רוב אוכלוסייתו, שהיתה כולה מוסלמית. ב-1931 חיו במקום 93 תושבים ב-17 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-170. אדמות הכפר השתרעו אז על 11,325 דונם ותושביו גידלו בהן דגנים, ירקות, פירות וזיתים. קבר של מורה דת מקומי, שיח' עבדאללה, היה מצוי בכפר, ומספר ח'ירבות שכנו ממזרח לו.

בשני מקרים בפברואר 1948 תקף צבא השחרור הערבי שיירות יהודיות מדרום לגֻ'בּ יוּסֻף, וכוחות בריטיים התערבו להפסקת הלחימה. ב-22 באפריל 1948 המליץ מפקד הפלמ"ח יגאל אלון למטה הכללי של ההגנה על "ניסיון לסלק את הבדואים בין הירדן לג'יב יוסוף והכנרת". הציטוט מובא בידי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס (1991, 169), שהוסיף שהכפר הותקף ב-4 במאי 1948 במסגרת מבצע יפתח, כפי הנראה לאחר שתושביו כבר גורשו. המבצע, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

[קיבוץ] עמיעד הוקם ב-1946 על אדמות הכפר, מצפון לאתר הכפר, בו נותר רק החאן, מכוסה קוצים, והקבר המקומר של שיח' עבדאללה. עצי תאנה וחרוב גדלים במקום. אדמות הכפר מעובדות על-ידי עמיעד. בסמוך לאתר הכפר עומדים מבנים ששיכים לפרוייקט הטיית מים מהירדן לשימוש ישראל.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com היו לוחמי-הכפר מתנדבים של צבא השחרור הערבי בנוסף לכמה אנשי מיליציה פלסטינית מקומית (http://www.palestineremembered.com/Safad/Jubb-Yusuf/index.html).

על-פי אנדי יחזקאל ורד הגליל וכורזים הוקמו על אדמות הכפר אחרי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).