אלדִרבּאשִיָּה

רקע:

הכפר הקטן שכן למרגלות רמת הגולן, בסמוך לגבול עם סוריה, 20 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. הכפר השקיף לעבר עמק החולה שממערב. ממערב לכפר השתרעו בעיקר אדמות ביצה, ומדרומו היו שטחים מיוערים בחלקם. בכפר היו כמה חנויות, ובתקופת המנדט בנו בו הבריטים תחנת משטרה. מקדש שהנציח חכם מוסלמי בשם אל-סֿמדי שכן בין הכפר לבין אגם החולה. ב-1944-45 מנתה אוכלוסיית הכפר 310 תושבים מוסלמים, שהתפרנסו בעיקר מגידול ירקות. אדמות הכפר השתרעו אז על 2,883 דונם.

כל שידוע על נסיבות כיבושו של אל-דרבאשיה, הוא שהכפר נכבש במהלך מבצע יפתח, במועד כלשהו במאי 1948. בשל בידודו של הכפר, ייתכן שהוא נכבש רק בשבוע האחרון של מאי. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

גלי אבנים מהבתים ההרוסים פזורים ברחבי אתר-הכפר, בו ניצב קטע של תעלת השקייה מבטון. בחלק משדות הכפר נותרו שיירי טרסות. אדמות הכפר, אשר משמשות בעיקר למרעה, מכוסות עשבים, שיחי צבר ועצי אקליפטוס.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמן אבו סתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 360 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 56)).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בשמורת מורדות גולן (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').