דֵיר נַחַ'אס

רקע:

דֵיר נַחַ'אס הכפר שכן בראש גבעת-גיר, 20 ק"מ מצפון-מערב לחברון והשקיף צפונה לעבר ואדי בית גִ'בּרין [נחל גוברין]. יתכן שמקור החלק השני של השם במילה השמית המשותפת לנחושת. ב-1596 חיו בכפר 72 תושבים, וב-1931 התגוררו בו 451 תושבים ב-86 בתי-אבן. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-600, מוסלמים כולם. אדמות-הכפר, בעל הצורה המלבנית, השתרעו באותה עת על 14,476 דונם. ילדי-הכפר למדו בבתי-ספר בכפרים סמוכים ותושביו עסקו בעיקר בחקלאות ובגידול בעלי-חיים. הם גידלו בעיקר דגנים, זיתים וענבים. על האדמות שלא עובדו גדלו עצים, שיחים ועשב בר, והן שימשו למרעה לעזים וכבשים. על אדמות-הכפר היו כ-15 אתרים ארכיאולוגיים, כולל האתר עליו נבנה הכפר עצמו. הכפר נכבש ב-29 באוקטובר 1948, בשלב השלישי של מבצע יואב, בידי יחידות שהתקדמו לכיוון חברון. באותו יום ערכו ישראלים טבח בכפר השכן אל-דוימה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס טוען שבעקבות הטבח התקיימה מנוסה נרחבת של אנשים מהאזור שסביב דֵיר אל-נח'אס, ומציין שבאותו יום נערכה תקיפה גם על דיר נח'אס. על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. [מושב] נחושה הוקם ב-1982 שלושה ק"מ ממערב לאתר-הכפר, בו נותרו רק מספר בתים נטושים, עיי-חורבות ומערה מגודרת. האדמה שמסביב מעובדת בידי חקלאים ישראלים. מקור: Walid Khalidi, All that Remains, 1990, 217 מידע ממקורות נוספים: על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Hebron/Dayr-Nakhkhas/index.html). לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 696 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 50)). על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך חורשת קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').