אלדַוָארָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: עמיר

רקע:

הכפר שכן 27 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, על שטח מישורי הצופה להר חרמון מצפון-מזרח. בסמוך לכפר נפגשו שלושת הנהרות הזורמים לאגם החולה: החצבאני, הבניאס והדן. ב-1931 גרו בכפר 552 תושבים ב-106 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-700, ברובם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 5,470 דונם, מהם 2,573 אשר נרכשו בידי יהודים. בתי הכפר הישנים נבנו בצפיפות והופרדו על-ידי סמטאות צרות. לקראת סוף תקופת המנדט גדל הכפר ובתים חדשים נבנו בו, עם מרווחים גדולים יותר ביניהם. רוב הבתים היו עשויים מבוץ וחלקם מאבני בזלת. תושבי הכפר עבדו בעיקר בגידול דגנים, ירקות והדרים. הגידולים הושקו במי גשמים או במי מעיינות ונחלים.

אל-דַוָארה מופיע בדו"ח של המודיעין הצבאי הישראלי כאחד הכפרים שיושביו נמלטו ממנו ב-25 במאי 1948, כתוצאה מ"קמפיין הלחישות" שהגה מפקד הפלמ"ח, יגאל אלון, ואשר בוצע במהלך מבצע יפתח. עם זאת, אי ההתאמה בין מועד הבריחה מהכפר לבין מועד תחילת הקמפיין (10 במאי), מצביע על האפשרות שמתקפה צבאית על הכפר הובילה לפינויו. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

שני קיבוצים הוקמו על אדמות הכפר: עמיר הוקם ב-1939 חצי ק"מ ממערב לאתר-הכפר, ושדה נחמיה הוקם שנה לאחר מכן, מצפון-מערב לאתר. כיום אין כמעט זכר לכפר; רק מספר אבני-בניין בקצה בריכת דגים נותרו באתר. האזור כולו משמש למדגה.

לפי אנדי יחזקאל באפריל 1948 פינה הצבא הבריטי את האיזור, ותושבי הכפר קיבלו הוראה ממפקדים ערביים מקומיים לפנות את הנשים והילדים. בסוף אפריל דיווח המודיעין הציוני כי הכוח הערבי בכפר מונה כ-60 לוחמים (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm)

"ומה סבא שלך היה אומר על זה?” 04/2012
ערוץ אלדוארה: נורמה מוסי מראיינת את האמנית שלומית באומן 04/2007