דַלָּאתָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: דלתון

רקע:

הכפר שכן בגובה 825 מטרים מעל פני הים, במורד העליון של גבעה, שישה ק"מ מצפון לצפת. הכפר נבנה על גבי הריסות של אתר עתיק ובו מבנים ישנים, מערות אשר היו מיושבות בעבר, בורות מים ובריכות גדולות. בתקופת הצלבנים נקרא האתר דֶלֶחַה. ב-1596 חיו בדלאתה 127 תושבים, ובסוף המאה ה-19 חיו בו כ-100 תושבים בבתי אבן ובוץ. ב-1931 חיו בכפר 256 תושבים ב-43 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-360, כולם מוסלמים, ואדמות הכפר השתרעו באותה עת על 9,074 דונם. הכפר היה מוקף בתצורות-אבן שמתאימות לבנייה, ובתיו נבנו במרווחים נוחים זה מזה. מעיינות סיפקו לכפר מים לצריכה ביתית, והיה בו בית-ספר קטן, בו למדו 37 תלמידים ב-1945. תושבי הכפר עבדו בעיקר בחקלאות בעל, וגידלו פירות, זיתים ודגנים. חלק מהתושבים גידלו בעלי-חיים ואחרים עסקו בכריתת-עצים ובמסחר.

ככל הנראה נכבש דלאתה זמן מה לאחר כיבוש צפת ב-10-11 במאי 1948. עדויות עקיפות מצביעות על כך שהכפר נכבש במהלך מבצע יפתח, וקרוב לודאי שהוא נמנה על הכפרים שהותקפו בשלבים האחרונים של המבצע, כמו הכפר השכן עמוקה, שנכבש ב-24 במאי. מבצע יפתח, שהתקיים באפריל-מאי 1948 ונועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

[מושב] דלתון הוקם ב-1950 על אדמות הכפר, כקילומטר מדרום-מערב לאתר הכפר. כל שנותר מהכפר הם גלי אבנים הפזורים באתר, המכוסה בחלקו בעשב, שיחים ועצים. מספר טרסות-אבן השתמרו על אדמות הכפר, ומספר עצי זית גדלים בהן. על חלק מהשטח שסביב הכפר ניטעה חורשה, וחלקים אחרים משמשים למרעה.

לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר ב-30 באוקטובר 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

מורשת השיבה – המהנדס עלי תאופיק– כפר דַלָּאתָה