הַושַה

יחידה כובשת: חטיבת כרמלי

רקע:

הכפר הקטן שכן 13 ק''מ ממערב לחיפה על גבעות נמוכות, שהפרידו בין מישור חיפה למרג' אבּן עאמר [עמק יזרעאל]. ואדי רחב עבר ממערב לכפר, והפריד בינו לבין הכפר השכן ח'רבּת אל-כַּסַאיר. הושה זוהה זיהוי אפשרי עם העיירה המקראית הושא, ישוב סְפר של שבט אשר. אתר הכפר הכיל מספר חורבות עתיקות בהם נמצאו יסודות בניינים, מקאם (אתר מקודש) לזכר נבּי הושאן, באר, קברים חצובים מסלע ורצפת פסיפס. ב-1931 חיו 200 תושבים בהושה ובח'רבת אל-כַּסַאיר, ב-53 בתים. שני הכפרים חלקו בית קברות. ב-1944-45 השתרעו אדמות הושה על 901 דונם, שכמעט כולם נרכשו בידי יהודים. באותה עת חיו בכפר 400 תושבים מוסלמים. בתי הכפר נבנו במקובץ סביב מרכז הכפר בו היה בור-מים. כלכלת הכפר התבססה על חקלאות וגידול בעלי חיים. עיקר היבול היה דגנים, בנוסף למטעים קטנים של עצי פרי וזיתים.

לפי 'ספר תולדות ההגנה', ב-12 באפריל 1948 השתלט גדוד של צבא השחרור הערבי, שהורכב מדרוזים מסוריה ופלסטין, על עמדות בהושה וח'רבת אל-כַּסַאיר וצלף משם בישובים יהודים שכנים, כחלק מקרב משמר העמק שמדרום. יומיים אחר כך, תקפה יחידה של חטיבת כרמלי את שני הכפרים, אך הובסה. ב-16 באפריל כבשה חטיבת כרמלי את צמד הכפרים בנקל, כיוון שהיו בהם אך שומרים מעטים. הכוחות הערבים פתחו במתקפת נגד שהפכה לקרב צמוד. מכונת ירייה שהובאה לכוחות הציונים הכריעה את הכף לטובתם, והם כבשו את הכפר בלילה. למחרת מסרה ההגנה ל'ניו יורק טיימס' שכוחותיה הרגו 130 דרוזים בעת כיבוש הושה. לא ברור מתי התרוקן הכפר מתושביו, אך זה קרה מן הסתם בתחילת הקרבות.

[קיבוץ] אושה הוקם ב-1937 כשני ק''מ ממערב לאתר הכפר. אדמות הכפר סופחו לאדמות העיר שַפַא-עַמר [שפרעם]. הכפר  נהרס, ואזור מגודר בו הוכרז כאתר ארכיאולוגי. אף בית לא נותר שלם, אך חלקי קירות של כ-20 בתים עדיין עומדים. עץ דקל בודד ניצב באתר שצמחו בו שיחי צבר ועצי תאנה. בית הקברות נמצא מדרום לאתר הכפר ומשמש כיום בדואים הגרים באזור. המקאם עומד בסמוך. ברושים ניטעו מצפון לאתר ומטע אבוקדו שוכן מדרומו.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער קריית אתא של קק"ל ובתוך גן לאומי גוש אלונים (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

תהלוכת השיבה השמינית להושה וקסאייר, 2005