אלוַלַג'ה

יחידה כובשת: עציוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: עמינדב

רקע:

הכפר ניצב בגובה 750 מטרים על גבעה בצד הר [עמינדב], בצד הצפוני של ואדי אל-סֿראר (נחל שורק), בו עברה מסילת הברזל מירושלים ליפו. ירושלים שלכנה 8.5 ק"מ מצפון-מזרח. ב-1596 חיו 655 תושבים בכפר, אשר נהרס ב-1853 במהלך מריבה בין משפחת דרויש בעלת ההשפעה מהכפר עם יריבתה מדרום. ב-1931 התגוררו בכפר 1,206 תושבים ב-202 בתים שנבנו בצפיפות מאבן, לבני בוץ וקש ומלט וביניהן הפרידו סמטאות צרות ומתפתלות. ב-1944-45 עלה מספר התושבי הכפר ל-1,650, כולם מוסלמים, ואדמותיו השתרעו על 17,708 דונם. לקראת סוף ימי המנדט התרחב הכפר בצורה משמעותית לכיוון צפון-מזרח ודרום-מזרח. בכפר היו מסגד, מספר חנויות ובית-ספר יסודי, ובסביבותיו היו שפע בארות, וכן חמש קבוצות של מעיינות. תושבי הכפר גידלו דגנים בחלקים השטוחים של אדמתם, ועצי פרי במורדות. זיתים היו היבול החשוב ביותר של הכפר.

ב-1948 שהו בכפר לוחמים מצרים בלתי סדירים, אשר נלחמו לצד לוחמי גרילה פלסטינים. ב-21 באוקטובר 1948 תקף הגדוד השמיני של חטיבת עציוני את הכפר כחלק ממבצע ההר, אך נהדף על ידי התקפות נגד של הכוחות הערבים. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות' הכפר נמסר לידי ישראל במסגרת הסכם שביתת הנשק עם ירדן ב-3 באפריל 1949. הצבא הישראלי נכנס לכפר בשבועות שלאחר חתימת ההסכם.

[מושב] עמינדב הוקם על אדמות הכפר ב-1950. מספר בתי אבן עדיין עומדים באתר הכפר, המכוסה בגלי אבנים. עצי שקד גדלים בטרסות המערביות של הכפר ומצפון לו. מעיין בעמק שממערב לאתר עדיין נובע מתוך מבנה אבן ובטון. קו שביתת הנשק עבר דרך החלק הדרומי של אדמות הכפר. באדמות הכפר שנותרו בצד של הגדה המערבית בנה אונרו"א מחנה פליטים ובית ספר יסודי אזורי. הכפר משמש כאתר פיקניק ישראלי; יד קנדי [במקור נכתב בטעות "פארק קנדה"] שוכן מצפון לו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי וכמה אנשי מיליציה פלסטינים מקומיים
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 1,914 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 54).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער עמינדב של קק"ל ובגן לאומי הרי יהודה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

בארץ המעיינות, או: נכבה בהמשכים // סיור בולג’ה הישנה והחדשה 2012
בארץ המעיינות, או: נכבה בהמשכים // סיור בולג’ה הישנה והחדשה