זֵיתָא

רקע:

הכפר שכן על גבעה כקילומטר מצפון לואדי זיתא [נחל גוברין] ו-29 ק"מ מצפון-מערב לחברון. במקור שכן הכפר, שנקרא אז ח'רבת זיתא אל-חַ'רַאבּ, על הגדה הדרומית של הנחל, אך בשל היתושים והמחלות שגרמו המים העומדים של הנחל, עברו תושביו בתקופת המנדט למקום החדש. ב-1596 חיו בכפר 165 תושבים. ב-1931 התגוררו בכפר 234 תושבים ב-31 בתי-בוץ, עץ וקנים, וב-1944-45 עלה מספרם ל-330, מוסלמים כולם. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 10,490 דונם, מהם 1,273 אשר נרכשו בידי יהודים. מי-שתייה סופקו לכפר מבארות שנחפרו בעיקר מדרום לכפר, ליד הנחל. התושבים עבדו בעיקר בגידול דגנים בחקלאות-בעל ובגידול חיות-משק, בעיקר עזים וכבשים.

מבצע אנ-פאר נערך במהלך עשרת הימים שבין שתי הפוגות המלחמה, בין ה-8-18 ביולי 1948, ונועד להרחיב את אזור השליטה של חטיבת גבעתי דרומה ומזרחה מרמלה. המבצע הביא להתרוקנות למעלה מ-16 כפרים מדרום לרמלה, בין החוף להרי-חברון, בהם זיתא. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שהכפר נכבש בסוף המבצע, ב-17-18 ביולי 1948, אך ב'תולדות מלחמת הקוממיות' מצוין כי הכפר נכבש שבוע קודם לכן, ב-9-10 ביולי.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים יהודים. באתר-הכפר אין זכר לבתים; נותרה רק באר, שעדיין מצוייה בשימוש. עשבים גבוהים, שיחי-בר ועצים מכסים חלקים מהאתר. האדמות מסביב מעובדות בידי חקלאים ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי.