עַרַבּ אלזֻבַּיְד

רקע:

הכפר שכן 15 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, למרגלות הרי הגליל העליון שהשתפלו לעבר עמק-החולה. מצפון לכפר נמצאו מעיינות רבים [עינות עינן], שיצרו את ואדי בריד [נחל עינן], שנשפך לאדמות-הביצה של החולה. משֵם הכפר עולה שתושביו נמנו על השבט הבדואי אל-זֻבַּיְד. התושבים, מוסלמים כולם, התפרנסו מגידול דגנים. ב-1931 התגוררו בערב אל-זֻבַּיְד ובכפר הסמוך אל- עֻלמאניָּה 432 תושבים ב-100 בתים. ב-1944-45 חיו בערב אל-זֻבַּיְד ובכפר הסמוך מַלּאחה 890 תושבים, ואדמות שני הכפרים השתרעו על 2,168 דונם, ש-294 מהם נרכשו בידי יהודים.

ממיקומו של הכפר עולה שהוא נפל בטווח הפעולה של מבצע יפתח, במהלכו נכבש הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שתושבי הכפר פחדו מתקיפה יהודית וברחו ב-20 באפריל 1948. אם כך, הדבר היה בתחילת המבצע, לפני ההתקפה על צפת ולפני שנכבשו כפרים באזור [בהמשך, מתאר ח'אלדי בטעות תכנית להרס הכפר והתנגדות לה מצד מפ"ם, אך למעשה מדובר בכפר ערב-זֻבּידאת שבעמק יזרעאל].

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. כל שנותר מהכפר הוא גלי-אבנים שקבורים תחת סבך עצים, עשבים וקוצים. צינורות-השקייה מנקזים את מקורות-המים של הכפר, ובעלי-חיים רועים בחלקים ההרריים של השטח שליד אתר-הכפר. חלק מאדמת המישור שגובלת באתר הפכה לשמורת טבע ישראלית [שמורת נחל עינן], ושאר האדמה מעובדת בידי חקלאים ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בערב אל-זֻבַּיְד ובמלאחה 1,032 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 58)).