אלזאוִיָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: נאות מורדכי

רקע:

הכפר שכן על שטח מישורי בחלק המערבי של עמק-החולה, 23 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. בכפר היו שני מקבצי-מגורים על שתי גדותיה של תעלת-השקייה שהובילה מים מהירדן. גשר חצה את התעלה, וחיבר בין שני חלקי-הכפר. חנויות עמדו בשני צידי התעלה. ב-1931 חיו בכפר 590 תושבים ב-141 בתים וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-760, רובם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 3,958 דונם. תושבי הכפר גידלו בהן ירקות, פירות ודגנים.

אל-זאויה נמנה על הכפרים שנכבשו לקראת סוף מאי 1948, עם התקדמות כוחות ישראלים לעבר אצבע הגליל. לפי דו"ח של המודיעין הצבאי הישראלי, הכפר התרוקן מתושביו ב-24 במאי כתוצאה ממתקפה צבאית ישירה, שנערכה במסגרת מבצע יפתח [או בשל חשש מהיקלעות לקרבות באזור; מוריס, 1991, 172]. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. [קיבוץ] נאות-מרדכי נבנה ב-1946 קילומטר מצפון לכפר. אל-זאויה נמחה כליל ולא נותר ממנו כל זכר. אתר הכפר נעשה חלק מאדמה חקלאית של נאות-מרדכי והוא מכוסה כעת בשדות כותנה.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת עין אור (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').