אלזוּק אלפַוקַאני (זוּק אלחַג')

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מיובל

רקע:

הכפר שכן באזור שהשתפל דרומה לעבר עמק-החולה, בסמוך לגבול עם לבנון ו-32 ק"מ מצפון לצפת. יתכן שמקור החלק הראשון של שם-הכפר במילה הארמית זוּק, שמשמעה "עיירה"; החלק השני, שמשמעו "עליון", הבדיל את הכפר מאל-זוק אל-תחתאני, "התחתון", שמדרום. מבנה הכפר היה מעגלי ובתיו נבנו לאורך רחובות שיצאו ממרכז הכפר. מספר מעיינות נבעו מצפון-מערב לו, וטחנה מופעלת במים נבנתה בצדו הדרומי. תושבי-הכפר גידלו עצי-זית, עצי-פרי ודגנים. ממצאים ארכיאולוגיים כגון עמודים, שברי קירות ובית-בד, העידו על התיישבות קדומה באתר. ב-1944-45 התגוררו בכפר 160 תושבים; אדמות הכפר השתרעו אז על 1,832 דונם.

מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון. "קמפיין הלחישות" של הפלמ"ח, שבוצע במהלך מבצע יפתח, הקדים את בריחתם של רבים מתושבי הכפרים באצבע הגליל, כולל תושבי אל-זוק אל-פַוקַאני. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס משער שהפגזת מרגמות מצד ההגנה תרמה לעזיבת התושבים ב-21 במאי 1948.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים, אם כי [מושב] יובל נוסד ב-1952 קרוב מאוד לאתר-הכפר, מצפון-מזרח לו, בנקודת המפגש של אדמות הכפרים אאבִּל אל-קַמְח, אל-סַנְבַּריָּה ואל-זוק אל-פַוקַאני. [קיבוץ] כפר גלעדי הוקם ב-1916 כקילומטר ממערב לכפר. אבנים מהבתים ההרוסים פזורות ברחבי-האתר, שמכוסה כיום בעשבים שוטים, קוצים וכמה שיחי-צבר. [מושב] יובל מעבד חלק מהאדמה שמסביב, ומשתמש ביתרתה לחורשות ואדמות-מרעה.

לפי אנדי יחזקאל, חלק מיובל שוכן כיום על אדמות הכפר
(לחץ\י כאן).