חֻ'לְדַה

יחידה כובשת: יחידות ההגנה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: חולדה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: משמר דוד

רקע:

הכפר חֻ'לדה שכן על גבעה, 12 ק"מ מדרום לרמלה. אתר-הכפר זוהה עם ישוב שהצלבנים כינו הוּלְדְרה (Huldre). בשנת 1596 חיו בכפר 66 תושבים. בשלהי המאה ה-19 תואר חֻ'לדה ככפר גדול שבתיו הבנויים מאבן ובוץ ניצבים על מורדות גבעה. ממערב לכפר היתה באר בנויה. ב-1931 נמנו בכפר 178 תושבים שהתגוררו ב-29 בתים, וב-1944-45 חיו בו 280 תושבים ואדמותיו השתרעו על 9,461 דונם. כל תושבי הכפר היו מוסלמים והיה מסגד בכפר. מים לצרכים ביתיים שאבו התושבים משתי בארות שהיו ממוקמות מצפון-מזרח לכפר. התושבים התפרנסו בעיקר מגידול בעלי חיים ומחקלאות בעל. הם גידלו בעיקר דגנים וכן מעט ירקות.

ב-6 באפריל 1948, בתחילת מבצע נחשון, כבש גדוד של ההגנה את חֻ'לדה ואת הכפר השכן דיר מֻחַיסן. הכפר חֻ'לדה נהרס על ידי בולדוזרים ב-20 באפריל 1948, שבועיים אחרי כיבושו. 'ספר תולדות ההגנה' קבע רק כי הכפר נכבש ללא לחימה. קרבות המשיכו להתנהל באזור בשבועות הבאים, ובשבוע האחרון של מאי התפשטו לסביבות חֻ'לדה הקרבות סביב משלט לטרון.

קיבוץ משמר דוד נוסד בשנת 1948 כחצי ק"מ ממערב לאתר חֻ'לדה, על אדמות הכפר. כיום רק שניים מבתי הכפר נותרו עומדים וביניהם ניצבים קירות של שני בתים הרוסים. אתר הכפר מכוסה בצמחיית פרא ועצי אקליפטוס. עצי חרוב וברוש גדלים סביבו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com הוקם הישוב טל-שחר על אדמות הכפר (http://www.palestineremembered.com/al-Ramla/Khulda/index.html).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 325 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 34)).
על-פי אנדי יחזקאל קיבוץ חולדה הוקם לפני 1948 על אדמות-הכפר, שננטש ביום כיבושו (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בגן לאומי חולדה (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').