ח'רבּת אלתַקָה

רקע:

הכפר הקטן ניצב מוקף גבעות בגדה הצפונית של ואדי אל-בירה [נחל תבור], במקום בו יוצא הואדי מהגבעות ויורד לכיוון עמק הירדן, שלושה ק"מ מדרום-מזרח. בית-שאן שכנה 14 ק"מ מדרום. הריסות של טחנת קמח נטושה, שהופעלה במי הואדי, היו מצויים בגדה הדרומית של הואדי, מול הכפר. בית הקברות של הכפר שכן במעלה הגבעה, מעל אתר הכפר, מצפון. נתונים לגבי מספר תושבי הכפר ושטח אדמותיו אינם בנמצא.

הכפר נכבש ככל הנראה במהלך מבצע גדעון, בו נכבשה והתרוקנה העיירה ביסאן [בית-שאן] ורוב כפרי הנפה בידי חטיבת גולני עד 15 במאי 1948. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות' אחרי מועד זה כיתרו כוחות עיראקיים את [קיבוץ] גשר ותפסו עמדות בגדה המערבית של הירדן, יתכן שגם באל-תקה. נסיון הכיבוש העיראקי נכשל בעקבות הפגזות כבדות מצד הישראלים.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. [קיבוץ] גשר הוקם ב-1939 מצפון-מזרח לאתר הכפר, בו גדלים פרא שיחי צבר ועצי אקליפטוס ושזיף. חלק מהאדמה שבסמוך גודר ומשמש ישראלים למרעה פרות.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת טבע נחל תבור (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').