טַיְטַבָּא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מדלתון

רקע:

הכפר שכן על קרקע סלעית בפסגת גבעה וולקנית בגובה 800 מטרים מעל פני הים, חמישה ק"מ מצפון לצפת, וצפה לעבר ואדי טיטבּא (יובל של ואדי וקָּאסֿ [נחל חצור]) שמדרום-מזרח. ממזרח לכפר שכן תל אל-תסֿאריף, בו נמצאו שברים של קבר עתיק. מצפון לכפר השתרע שדה דולמנים. ב-1596 חיו בכפר 434 תושבים. הם שילמו מיסים עבור גידול עזים וכוורות דבורים. בסוף המאה ה-19 ירד מספר התושבים ל-200; הם חיו בבתי אבן וטיפחו גנים במערב הכפר. ב-1931 חיו בו 364 תושבים מוסלמים ב-60 בתים מאבן ומלבני בוץ וקש. באמצע שנות ה-1940 עמד מספר התושבים על 530, ואדמות הכפר השתרעו באותה עת על 8,453 דונם. בדרום הכפר עמד מסגד ובתקופת המנדט הוקם בכפר בית-ספר יסודי לבנים. פרנסת התושבים התבססה על חקלאות, והם גידלו דגנים ומטעים.

ה'ניו יורק טיימס' דיווח כי מתנדבים ערבים חמושים, להם העניק הכפר מחסה, תקפו ב-12 בפברואר 1948 יחידת סיור בריטית. בעזרת תגבורת שנשלחה לעזרתם, הצליחו הבריטים להיחלץ מהכפר. לא דווח על נפגעים. לפי דיווח של AP, שלושה ימים לאחר מכן, ב-15 בפברואר, יחידה של ההגנה, שבצעה טבח בכפר השכן סעסע, תקפה את טיטבּא. לא נמסרו פרטים נוספים. קשה לקבוע את מועד כיבוש הכפר; אפשרות אחת היא שהכיבוש התרחש בשלבים המאוחרים של מבצע יפתח, יחד עם כיבוש עמוקה וקדיתא במאי 1948. מצד שני יתכן והוא התמהמה עד מבצע חירם בסוף אוקטובר. האפשרות הראשונה סבירה יותר, משום שב'תולדות מלחמת הקוממיות' מצוין כי החזית בתחילת מבצע חירם השתרעה מכפר מירון צפונה עד קַדַס, מה שמרמז על כך שהכוחות עברו ממערב לטיטבּא. אם כך, יתכן שתושבי הכפר עזבו או גורשו בין נפילתה של צפת ב-11 במאי 1948 לבין סיום מבצע יפתח ב-25 במאי. ההיסטוריון הפלסטיני נאפד' נזאל קובע כי "כמעט כל" תושבי טיטבּא ברחו בתחילת מאי בעקבות מאורעות הדמים בעין אל-זיתון. מבצע יפתח, שהתקיים באפריל-מאי 1948 ונועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי, הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

כיום אין ישובים יהודים על אדמות הכפר. [מושב] דלתון נוסד ב-1950 בקרבת מקום, ממזרח לאתר הכפר. באתר מצויים כיום גלי אבנים של מבנים הרוסים. מספר עצי זית עדיין גדלים בינות קוצים ועשבים שוטים. חלק מהאדמות מסביב לכפר משמשות את אנשי דלתון לחקלאות ולמרעה; חלקים אחרים מיוערים.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר ב-30 באוקטובר 1948 במהלך מבצע חירם (http://www.palestineremembered.com/Safad/Taytaba/index.html).
על-פי אנדי יחזקאל הכפר נכבש ב-29 באוקטובר 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

טיטבא : כלת הר כנען מאז ימי קדם 2014