יַרְדָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: איילת השחר

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: משמר הירדן

רקע:

הכפר שכן 10.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, על משטח סלעים וולקניים שהשתפל צפונה לכיוון עמק-החולה. הכפר בורך בשפע מקורות מים שאפשרו גידול אורז, תלתן, תירס וירקות. ב-1931 התגוררו בכפר 13 תושבים בשלושה בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים לעשרים, מוסלמים כולם, ואדמותיו השתרעו על 1,368 דונם.

יתכן שהכפר נכבש במהלך מבצע יפתח באפריל-מאי 1948, אשר נועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. אחרי הסכם שביתת-הנשק מיולי 1949 נכלל הכפר בשוליו של האזור המפורז בין סוריה וישראל. אם הכפר נותר מיושב בסוף מבצע יפתח, סביר שהתושבים סבלו מגורל דומה לזה של כפרים שנכללו בתוך השטח המפורז; ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מוסר שהללו נדחקו החוצה בידי רשויות ישראל בין 1949 ו-1956 באמצעי-לחץ ישיר ועקיף.

[קיבוץ] איילת-השחר השתלט על אדמת ירדא ב-1948. ב-1949 נבנה [מושב] משמר הירדן על אדמות הכפר, כקילומטר ממזרח לאתר-הכפר. חלקי-קירות של כמה בתים ושל ח'אן עדיין עומדים. באתר פזורות אבנים מהבתים שקרסו. חלק מהאדמה משמש למרעה.

לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר ב-18 ביולי 1948 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).