כֻּפְר עַאנָה

יחידה כובשת: יחידות בהגנה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: כפר אונו (היום חלק מקרית אונו)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נוה אפרים מונסון, יגל, אחיעזר, גני יהודה, התרחבות של קרית אונו

רקע:

הכפר שכן באזור מישורי, 11 ק"מ ממזרח ליפו. כפי הנראה נבנה הכפר על אתר הכפר הכנעני אוֹנוֹ, ובתקופת הברזל היתה בו עיירה מבוצרת. בתקופה הביזנטית נודע המקום כאוֹנוּס. ב-1596 חיו בכּפר עַאנָה 116 תושבים; ב-1931 התגוררו בכפר 1,824 תושבים ב-449 בתים וב-1944-45 עלה מספרם ל-2,800, מוסלמים כולם. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 17,353 דונם, מהם 2,334 אשר נרכשו בידי יהודים. היה בכפר בית-ספר לבנים שנוסד ב-1920 ולמדו בו 270 תלמידים ב-1944, ובית-ספר לבנות שבשנת פתיחתו ב-1945 למדו בו 57 תלמידות. תושבי-הכפר גידלו הדרים, בננות ודגנים, וגם עופות ודבורים.

הכפר נמנה על אותם כפרים ממזרח ליפו שנכבשו בעת מבצע חמץ של ההגנה, שמטרתו היתה לבודד את יפו ולאפשר את כיבושה. מועד כיבוש הכפר היה ככל הנראה זהה לזה של הכפר הסמוך סַאקִיָה, שנכבש ב-29 באפריל 1948 בידי חטיבת אלכסנדרוני. ב-13 בספטמבר היה כּפר עַאנָה אחד מ-14 כפרים שייעד בן-גוריון להריסה וביקש אישור על כך מן הממשלה. הכפר נהרס כליל זמן קצר אחר-כך. מאוחר יותר באותו חודש הוזכר הכפר כאתר-התיישבות למהגרים יהודים.

ב-1950 נוסד על אדמות-הכפר [מושב] יָגֵל, מדרום לאתר הכפר. נווה-אפרים [נווה-מונוסון] הוקם ב-1953 על אתר-הכפר או קרוב מאוד אליו. בחלק מהאתר יש מגרש ריק, ובחלקים אחרים גדלים עצי זית וכן ברושים ואקליפטוסים שנשתלו על ידי תושבי היישובים הישראלים. לא ניתן להבחין בזכר כלשהו לבתי-הכפר. בתי דירות ופארק קטן נבנו על האדמה שמסביב.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 3,248 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 52).
לפי אנדי יחזקאל קמו על אדמות הכפר גם חלק מאור-יהודה, אחיעזר, גני-יהודה וקרית-אונו (לחץ\י כאן).

כפרים פלסטיניים בבקעת אונו // אליהודיה, כפר עאנה, בית דג’ן 2012