אלמַאלִכִּיָּה

יחידה כובשת: חטיבה 7

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מלכיה

רקע:

הכפר שכן בהרי הגליל העליון בגובה 675 מטרים מעל פני-הים, במורד הצפוני של גבעה. פחות מחצי קילומטר ממערב לו עבר גבול לבנון, וצפת שכנה 15.5 ק"מ מדרום. יתכן שאל-מאלִכִּיה נבנה על אתר הכפר הביזנטי כַּפַרְגון. הגיאוגרף הערבי יאקוּת אל-חַמַוִי, שנפטר ב-1228, התייחס לאל-מאלִכִּיה בכתביו. ב-1596 מנה הכפר 369 תושבים. נוסעים שעברו במקום בסוף המאה ה-19 סיפרו שבכפר חיו 200-300 תושבים בבתי-אבן ובוץ. הכפר היה חלק מלבנון עד 1923, אז נקבע מיקומו בצד הפלסטיני של הגבול. ב-1931 התגוררו בכפר 254 תושבים ב-48 בתים שנבנו בצפיפות ושיוו לכפר מבנה ריבועי. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-360, ואדמות-הכפר השתרעו אז על 7,328 דונם. בסמוך לכפר, מדרום-מזרח, הייתה תחנת משטרה. מי-גשמים שנאספו בבארות-מים שימשו לצרכים ביתיים. רוב תושבי-הכפר התפרנסו מגידול דגנים, פירות וזיתים, ומגידול בעלי-חיים.

בין מאי לאוקטובר 1948 התחלפה השליטה בכפר חמש פעמים. לפי ההיסטוריון הפלסטיני האני אל-הִנדי כבש הפלמ"ח את הכפר ב-12 במאי 1948 מידי גדוד ירמוך השני של צבא השחרור הערבי, שהחזיק בו אז. למחרת, נכבש הכפר מחדש בידי הצבא הערבי. לפי ה'ניו יורק טיימס', חיילים ישראלים הוצנחו לכפר ב-15 במאי, יום סיום המנדט הבריטי, וניהלו קרב עם כוחות לבנונים שחצו את הגבול והצליחו לכבוש את הכפר באותו יום. לטענת ההגנה הרגו כוחותיה 200 חיילים לבנונים במהלך אותם הקרבות. לפי 'ספר תולדות ההגנה', ב-29 במאי כבשה שוב ההגנה את הכפר, באמצעות התחזות לתגבורת לבנונית, ומצאה אותו ריק. ניסיונות הכיבוש בוצעו במהלך מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. המבצע הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון. ב-7 ביוני 1948 שבו כוחות לבנוניים וכבשו את הכפר והחזיקו בו כל אותו הקיץ. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', תקף הגדוד התשיעי של חטיבה שבע את הכפר מכיוון דרום בחיפוי חיל האוויר, וכבש אותו בקלות בסוף אוקטובר 1948, במסגרת מבצע חירם. לדברי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, אם היו תושבים שחזרו לכפר, נראה שהם ברחו בזמן מתקפה זו.

ב-1949 הוקם [קיבוץ] מלכיה על אדמות הכפר, מדרום-מזרח לאתר הכפר. כיום האזור הוא שטח צבאי סגור ואין אפשרות גישה לאתר.

מידע ממקורות נוספים:

לפי מוריס, אל-מאלִכִּיה מוזכר בדו"ח מודיעין של צה"ל ככפר שהתרוקן מתושביו ב-28 במאי בשל התקפה, או משום שתושביהם חששו להיקלע לקרבות באזור (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 172).

על-פי PalestineRemembered.com לחמו בצד הכפר גדוד ירמוך השני של צבאי השיחרור הערבי, צבא לבנון ומיליציה פלסטינית מקומית (לחץ\י כאן).