מַלַּאחָה

רקע:

הכפר שכן על גבעה חולית בגדה הצפונית של ואדי אל-בּארִד [נחל עינן], 16 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. בנחל העונתי זרמו לאגם-החולה מים מעין מלאחה [עינות עינן] ששכן מדרום לכפר והיה אחד המעיינות השופעים ביותר בפלסטין. בשנת 1157 הביס צבא ערבי מדמשק את צבא הצלבנים במהלך קרבות שהתקיימו בסמוך למלאחה. הכפר מוזכר בכתבים של נוסעים שתרו את האזור במאות ה-18 וה-19. ב-1931 חיו בכפר 654 תושבים, מוסלמים כולם, ב-161 בתים. ב-1944-45 חיו במלאחה ובמגורי שבט ערב אל-זֻבַּיְד 890 תושבים. אדמות שני הישובים השתרעו אז על 2,168 דונם, מהם נרכשו 294 בידי יהודים. תושבי הכפר התפרנסו מגידול דגנים.

הכפר נכבש בסוף מבצע יפתח, ב-25 במאי 1948. הכוחות הישראלים גרמו לתושבים לעזוב באמצעות לוחמה פסיכולוגית. מאחר ורוב הלוחמה הפסיכולוגית בוצעה כעשרה ימים לפני תאריך הפינוי, יתכן שבנוסף הותקף הכפר ישירות באמצעות מרגמות, כפי שנעשה כנגד מספר כפרים אחרים באזור באותו זמן, במהלך מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. המבצע הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

על אדמות הכפר לא נבנו יישובים ישראלים. באתר הכפר גדלים עשבים שוטים ושיחי צבר, כמו גם עצי תאנה, אקליפטוס ותמר. ניתן להבחין בגלי אבנים מהבתים ההרוסים בינות הצמחייה. האדמה שמסביב מעובדת בידי הישוב יסוד המעלה, שהוקם ב-1883 כחמישה ק"מ מדרום-מזרח לכפר.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בערב אל-זֻבַּיְד ובמלאחה 1,032 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 58)).