אלמַנְסֿוּרָה (עכא)

יחידה כובשת: חטיבה 7 & עודד & כרמלי & גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נטועה

רקע:

הכפר שכן בגליל העליון בגובה 675 מטר מעל פני הים, 29 ק"מ מצפון-מזרח לעכו, כשמדרום לו מתנשאת פסגת הר [בירנית]. בתיו היו בנויים מאבן במרחק מה זה מזה. רוב תושבי הכפר היו נוצרים, והייתה בו כנסייה. מקורות מי השתייה היו באר מים מצפון לכפר ושלושה מיכלי מים מדרום לו. כלכלת אל-מנסֿוּרה התבססה בעיקר על גידול דגנים ומטעים וכן על גידול בעלי-חיים. ב-1931 חיו ב אל-מנסֿוּרה ובכפר הסמוך פסוטה 688 תושבים ב-129 בתים. ב-1944-45 השתרעו אדמות הכפר על 34,013 דונם והתגוררו בו ובפסוטה 2,300 תושבים [שטח הכפר כנראה כולל את אדמות פסוטה ודיר אל-קיסי]. ליד הכפר היו שתי חורבות ובהן יסודות בניינים, בתי בד, בורות מים ושרידי מבצר.

הכפר הותקף לראשונה, ככל הנראה, באוקטובר 1948 במסגרת מבצע חירם, שבוצע בידי יחידות מהחטיבות כרמלי, גולני, עודד וחטיבה שבע בפיקודו של משה כרמל. מאוחר יותר, באמצע נובמבר 1948, בעקבות החלטת ישראל לרוקן את הצד הישראלי של גבול ישראל-לבנון מכפריו הערבים, צוו תושבי אל-מנסֿוּרה לעזוב. חלקם עברו ללבנון אך רובם נלקחו במשאיות לכפר א-ראמה. בפברואר 1949 פנתה הכנסייה המרונית בבקשה רשמית לממשלת ישראל בשם תושבי אל-מנסֿוּרה שיורשו לחזור לבתיהם, אולם הבקשה נדחתה. במשך שנים הוסיפו אנשי הכפר שנשארו בישראל להגיש בקשות חוזרות ונשנות לממשלה שתורשה חזרתם לכפר, אך לשווא.

[מושב] נטועה הוקם ב-1966 פחות מקילומטר ממערב לאתר הכפר, על אדמותיו. [מושב] אלקוש (1949), בירנית (תחילת שנות ה-1950), מתת (1979) ואבירים (1980) הוקמו אף הם על אדמות הכפר [למעשה בירנית הוקמה כהיאחזות נח"ל ב-1963]. בתי הכפר נהרסו כליל וגלי האבנים שנותרו מהם נדחקו בערמות לקצה הצפוני של הכפר. במערב האתר עומד לול של מושב נטועה. אתר הכפר מגודר ומשמש למרעה בקר. המבנה היחיד שעדיין עומד על תלו הוא כנסיית מארי יוהאנה, 200 מטר דרומית לאתר הכפר על צלע הר. גגה וחלקים מקירותיה קרסו זה מכבר.

Walid Khalidi, All that Remains, 1990

מידע ממקורות נוספים:

על פי PalestineRemembered.com, כיבוש הכפר התרחש בתחילת נובמבר 1948, כנראה בידי חטיבת כרמלי (לחץ\י כאן). לפי הערכתו של סלמן אבו סיטה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפרים דיר אל קאסי, אל מנסֿורה ופסוטה 2,668 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 32)). על-פי אנדי יחזקאל נכבש הכפר ב-31 באוקטובר 1948 ותושביו גורשו ב-5 בנובמבר 1948. יחזקאל מונה רק את נטועה כישוב שהוקם על אדמות הכפר (לחץ\י כאן).