אלמַנְסֿוּרַה (רמלה)

יחידה כובשת: גבעתי או הראל (פלמ"ח)

רקע:

הכפר ניצב באזור מישורי במרחק 10 ק"מ מדרום לרמלה וקילומטר אחד ממערב למסילת-הברזל שחיברה בין יפו לירושלים. בשנת 1931 נמנו בכפר 61 תושבים שהתגוררו ב-14 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-90 נפש, כולם מוסלמים, והם חיו בבתים בנויים ממלט או מלבני טיט. הכפר השתרע באותה עת על 2,328 דונם, מתוכם 102 שנקנו על-ידי יהודים. הנוסע אדוארד רובינסון עבר בכפר ב-1838 ותארו ככפר קטן. כך הוגדר הכפר גם בימי המנדט הבריטי. ילדי הכפר למדו ברמלה ובכפרים סמוכים. מקור הפרנסה העיקרי של התושבים היו גידולי בעל כגון דגנים, ירקות ופירות. מטעי הדרים וזית טופחו במזרח הכפר ובמערבו.

מקביעת ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כי הכפר הותקף ב-20 באפריל 1948 עולה כי הכפר נכבש, ככל הנראה, במהלך מבצע הראל, שנערך בפרוזדור ירושלים במטרה לשלוט בדרך מיפו לירושלים. קרוב לודאי שאל-מנסֿורה הותקף על-ידי חטיבת גבעתי, שפעלה במשולב עם חטיבת הראל בתקופה זו.

אין ישובים ישראלים על אדמות הכפר כיום. באתר הכפר נטועים עצי שקמים וגדלים בו שיחי צבר. האדמה המקיפה אותו מעובדת בידי תושבי מזכרת בתיה, שהוקמה בשנת 1948 על אדמות הכפר השכן עַאקִר.

על-פי PalestineRemembered.com נכבש הכפר בידי חטיבת גבעתי או חטיבת הראל במהלך מבצע ברק (לחץ\י כאן).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 104 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 36)).