ח'רבּת אלמַנְסֿוּרה

יחידה כובשת: ההגנה

רקע:

הכפר הקטן שכן 18.5 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה, בראש גבעה מעוגלת במורדות הצפון-מזרחיים של הכרמל, וצפה לעבר מרג' אבּן עאמר [עמק יזרעאל]. מרבית תושביו היו דרוזים, ואין נתונים על מספרם או על מספר בתיהם. הכפר לא זוהה עם אתר היסטורי מסוים, אך שרידי יסודות בניינים וקברים חצובים בסלע שמצויים סביב אתר הכפר מצביעים על עתיקותו.

רוב הכפרים באזור נכבשו לאחר נפילת חיפה באפריל 1948, וכך היה כפי הנראה גם בח'רבת אל-מנסֿורה. ייתכן שהכפר נכנע נוכח מתקפת ההגנה עליו במסגרת מבצע ביעור חמץ שהחל ב-24 באפריל עם התקפות על הכפר בַּלַד אל-שֵיח' ששכן כ-10 ק"מ מצפון-מערב לח'רבת אל-מנסֿורה, ונמשך שלושה ימים נוספים, בהם התפרסו יחידות ההגנה באזור חיפה על-מנת לכבשו.

אדמות ח'רבת אל-מנסֿורה שייכות כיום לדאלית אל-כּרמל. באתר הכפר אין זכר לבתים, ו-200 מטר מדרום לו נבנו מחסני תבואה על-ידי חקלאי מעִספיא.