אלמַנְשִיָּה (ספד)

רקע:

הכפר הקטן שכן בחלק הצפוני של עמק החולה, על קרקע שהשתפלה במתינות דרומה, 30 ק"מ מצפון לצפת. אתר ארכיאולוגי שנודע כתל אל-בּטיחָ'ה [תל בית אחו] היה מצוי 800 מטרים ממערב לכפר; הכמות הגדולה של חרסים במקום מצביעה על עתיקותו. ב-1931 חיו בכפר 72 תושבים ב-15 בתים.

תושבי אל-מנשיה נטשו את כפרם ב-24 במאי 1948, לקראת סוף מבצע יפתח. כמו כפרים אחרים בנפת צפת, הם עזבו בהשפעת קמפיין של לוחמה פסיכולוגית ואולי גם תקיפה צבאית. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

[מושב] בית-הלל הוקם ב-1940 קילומטר מדרום לכפר, על אדמות הכפר השכן אל זוק אל תחתאני. לכפר לא נותר זכר, והאתר בו שכן מכוסה בעשבים ועצי אקליפטוס. האדמה שמסביב משמשת לגידול כותנה בידי בית-הלל ו[קיבוץ] הגושרים.