אלמֻגַ'ידַל

מחוז: אלנָּאסִ'רָה (נצרת)

יחידה כובשת: גולני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: יפעת

רקע:

הכפר שכן על המורדות הדרומיים המתונים של ואדי אל-מֻגַ'ידַל, שישה ק"מ מדרום-מזרח לנצרת, בצד שרידים של דרך רומית. ב-1596 חיו בכפר 22 תושבים, ובסוף המאה ה-19 תואר הכפר כ"משגשג", עם 800 תושבים שחיו בבתי אבן ובוץ. מספר מעיינות נבעו בקרבת הכפר, בעיקר מדרום-מערב לו [עין רינה, עין חכליל]. ב-1931 נמנו באל-מג'ידל ובעַרַבּ אל-חֻ'רַיפָאת הסמוך 1,241 תושבים שהתגוררו ב-293 בתים. ב-1944-45 חיו באל-מג'ידל 1,640 מוסלמים ו-260 נוצרים בבתים צפופים מאבן או בטון. לכפר היתה צורת משולש, ואדמותיו השתרעו אז על 18,836 דונם, מהם 485 שנרכשו בידי יהודים. היו בכפר שני בתי-ספר יסודיים לבנים ולבנות, כנסייה ומנזר קתוליים ומועצה מקומית. פרנסת התושבים התבססה על חקלאות, והם גידלו בעיקר דגנים. בנוסף, טיפחו התושבים בוסתנים, בעיקר של עצי-זית, והפעילו שני בתי-בד מכניים.

לפי 'ספר תולדות ההגנה' נכבש אל-מג'ידל בידי יחידה של חטיבת גולני ב-14 או 15 ביולי 1948 במסגרת השלב השני של מבצע דקל, כשהצבא צר על נצרת. כמו כפרים אחרים בגליל התחתון, אל-מג'ידל התרוקן מתושביו ונהרס כליל. כ-1,200 עקורים מהכפר הגיעו לנצרת בסוף החודש, אך לא ברור אם נשארו שם.

[העיירה] מגדל העמק הוקמה ב-1952 על אדמות הכפר, במרחק של פחות מקילומטר מדרום-מערב לאתר-הכפר. [קיבוץ] יפעת נוסד ב-1926 על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר, שני ק"מ ממערב לאתר. רוב האתר מכוסה כיום בחורשת אורנים שמשמשת כפארק ישראלי, והבניינים היחידים שנותרו בו הם המנזר וחלק מהכנסיה ההרוסה. ניתן להבחין במקום בשרידי בתים הרוסים ובקירות בית הקברות. שיחי-צבר ועצי רימון, זית ותאנה גדלים סביב האתר, בו מצויות מספר בארות.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס טוען שהכפר נכבש בידי יחידות של חטיבה שבע יחד עם גדודים מחטיבות גולני וכרמלי, אשר גירשו לאלתר את התושבים שנותרו בו, כנראה לכיוון נצרת. הוא מציין כי תושבי הכפר סייעו בעבר לאנשי קאוקג'י והתנכלו לישוב היהודי במאורעות 1936-1939 (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 268-269).

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 2,204 תושבים ב-1948 (Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 56).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך העיירה מגדל-העמק (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

היער והעיר // סיור באלמג’ידל ומעלול 2012
אומרים ישנה ארץ 08/2012