מֻזֵירִעָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מנחלים, שעריה (פתח תקוה)

רקע:

הכפר ניצב על גבעת גיר והשקיף לעבר מישור החוף, 15 ק"מ מצפון-מזרח לרמלה. ערוץ נחל [מזור] שעבר לאורך שוליו הדרומיים של הכפר הפריד בינו לבין הכפר הסמוך קולה. הכפר, בו חיו ב-1596 39 תושבים, ננטש ככל הנראה במהלך המאה ה-17, ויושב מחדש במאה ה-18. ב-1931 נמנו בכפר 780 תושבים, שהתגוררו ב-186 בתים, בעיקר בתי בוץ וקש. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,160 נפש, ברובם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו על 10,822 דונם, מתוכם נרכשו 1,450 בידי יהודים. במרכז הכפר, שצורתו כשל כוכב, ניצב מסגד. בית ספר לבנים החל לפעול באל-מֻזֵירִעָה במתכונת מלאה ב-1945 ולמדו בו 207 תלמידים מהכפר ומהכפרים הסמוכים. בית ספר לבנות נפתח באותה עת, עם 78 תלמידות. מוזוליאום רומי שניצב בסמוך לכפר הוסב למסגד, שהוקדש לאל-נבי יחיא. בתחילת המאה ה-20 עסקו חלק מהתושבים בייצור אוכפי סוסים, אך עיקר פרנסת הכפר היתה על חקלאות: גידולי בעל של דגנים, ועצי פרי בהשקיה, כולל הדרים ובננות.

קרוב לודאי שאל-מֻזֵירִעָה נכבש במהלך מבצע דני, בו נכבשו לוד ורמלה. הכותב המצרי מוחמד עבד אל-מונעם טוען כי הכפר נכבש ב-12 ביולי 1948 בידי כוח ישראלי שהיה בדרכו לכיבוש רמלה.

[מושב] נחלים נוסד ב-1949 בחלק הצפון מערבי של אדמות הכפר. [מושב] מזור נוסד באותה  השנה בחלק המערבי של אדמות הכפר. כיום אתר הכפר מיוער בעיקרו; מספר בתים עדיין עומדים על תילם, אך רוב בתי הכפר נהרסו עד היסוד. שיחי צבר וטרסות אבן נראים בשטח.

לפי אנדי יחזקאל גם אלעד, חלק מנחלים, שעריה שבפתח תקוה וכפר סירקין נוסדו על אדמות הכפר. יחזקאל לא מציין את מושב מזור בכלל זה (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת מזור, כשמו של האתר הקדום ששכן במקום (אנציקלופדיה מפה, 2000, 4: 224).

עדותו של עבדו אלרמאחי