מֻעַ'לִּס

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גפן, תירוש

مغلّس

הכפר שכן בראש גבעה מוארכת שסביבה ואדי, וצפה לעבר מישור-החוף ממערב ורכס הרי-ירושלים ממזרח. חברון שכנה 30.5 ק"מ מדרום-מזרח. ב-1596 חיו בכפר 424 תושבים, וב-1931 התגוררו בו 447 תושבים ב-93 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-540, מוסלמים כולם, ואדמות הכפר השתרעו על 11,459 דונם. תושבי הכפר התקיימו מחקלאות-בעל וגידלו בעיקר דגנים, וגם פירות וירקות. אנשים מהכפרים הסמוכים הגיעו למֻעַ'לִּס על-מנת להשתמש במים מבאר-הכפר, משום שהאמינו שיש בהם סגולה לטיפול באבני-כליות. בנוסף לכפר עצמו, אשר נבנה על אתר ארכיאולוגי, היו במקום שתי אתרים נוספים שהכילו ממצאים קדומים.

במהלך עשרת הימים שבין שתי הפוגות המלחמה, בין ה-8-18 ביולי 1948, התקיים מבצע אנ-פאר בחזית הדרומית. המבצע, שנערך בידי חטיבת גבעתי, הביא להתרוקנות למעלה מ-16 כפרים מדרום לרמלה, בין החוף להרי-חברון. לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נכבש מֻעַ'לִּס ב-9-10 ביולי, בשלב הראשון של המבצע.

[מושב] גפן הוקם ב-1955 מצפון לאתר-הכפר, על אדמותיו. אתר-הכפר והאזור הסמוך לו מגודרים. עיי-החורבות מהבתים יושרו, אך ניתן עדיין להבחין בחלקי-מבנים. שרידי-בית בצד המזרחי של האתר מוקפים באבנים ששימשו לסימון הגבול של גינת-הבית. מספר עצים, כולל עצי חרוב וזית גדלים באתר, ושיחי-צבר מצויים בדרום האתר ובצפונו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Hebron/Mughallis/index.html).
לפי אנדי יחזקאל נכבש הכפר ב-17 ביולי 1948, וגם מושב תירוש הוקם על אדמותיו (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).