אלמֻפְתַחִ'רָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: שמיר

רקע:

הכפר שכן 25.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, במרכז החלק המזרחי של עמק החולה. בתיו הצמודים זה לזה נבנו בתחילה מלבני-בוץ וקש עם גגות קנים, ומאוחר יותר מאבן. ב-1931 נמנו בכפר 231 תושבים מוסלמים שהתגוררו ב-51 בתים. ב-1944-45 חיו בכפר ובישוב אל-בֻּרגִ'יָּאת הסמוך 350 תושבים. שטחם של שני הישובים עמד על 9,215 דונם, שלמעלה משליש מהם נרכשו בידי יהודים. תושבי הכפר עבדו בעיקר בחקלאות; הם גידלו חיטה, תירס, בצל ומספוא לבעלי-חיים. חלק מהגידולים הושקו במי-פלג קרוב. חלק מהתושבים גידלו חיות משק ועסקו בדייג ואחרים היו סוחרים. רבים ביקרו בשוק השבועי שנערך בימי שלישי בכפר השכן, אל-חַ'אלְסֿה, כדי למכור את תוצרתם. באל-מֻפְתַחִ'רָה היה בית-ספר קטן.

על-פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, התפזרו תושבי הכפר בשני גלים: הראשון ב-1 במאי והשני ב-16 במאי, 1948. הוא מייחס את עזיבת התושבים לפחד מפני התקפה יהודית או להפגזת מרגמה או התקפה קרקעית בפועל, שהיו שכיחות בעת מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע, שהתקיים באפריל-מאי 1948, עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח.

[קיבוץ] שמיר נוסד ב-1944 ממזרח לכפר על אדמות שהיו שייכות לכפר. [קיבוץ] להבות הבשן נוסד ב-1945 בסמוך לכפר, מדרום-מזרח, על אדמות של הכפר השכן ח'יאם אל-וליד. רק גלי-אבנים מהבתים וכמה קירות חרבים מעידים כיום על נוכחות הכפר בעבר. כמה עצי-אקליפטוס גדלים באתר. האתר הפך למרכז ארכיאולוגי ואת האדמות שמסביב מעבדים חקלאים ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו באל-מֻפְתַחִ'רָה ובאל-בֻּרגִ'יָּאת 406 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 58)).

אנדי יחזקאל מציין שבנוסף לבריחת התושבים מהכפר במאי 1948, נערך בו גירוש ב-1949 (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).