נִטַאף

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נטף

רקע:

הכפר נבנה על אתר ארכיאולוגי במורד תלול שהשקיף לעבר ואדי עמוק [נחל כפירה], 17 ק"מ מצפון-מערב לירושלים. ב-1944-45 חיו בכפר 40 תושבים מוסלמים בבתי-אבן צפופים שנבנו במרוכז באזור קטן. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 1,401 דונם. מי השתייה של הכפר הגיעו ממעיין ממערב [עין נטף], וגשמים הישקו את היבולים שגידלו התושבים, שכללו דגנים, עצי פרי, עצי זית וכרמים. חלק מהאדמות שימשו גם כאזורי מרעה. מקאם (אתר מקודש) לזכר שיח' מסעוד ניצב ממזרח לכפר.

הכפר הקרוב ביותר לגביו מצוי מידע אמין בנוגע לאירועי 1948 הוא דֵיר אַיוּבּ. כפר זה, כמו רבים במחצית הצפונית של פרוזדור ירושלים, נכבש במהלך הקרבות שהתרחשו באזור מובלעת לטרון בין אמצע אפריל לתחילת יוני 1948. תקיפות ההגנה נערכו במסגרת סדרת מבצעים שבוצעו אחרי מבצע נחשון (הראל, מכבי, בן-נון ועוד), שנכשלו בכיבוש אל-לטרון אך הצליחו להרחיב את השטח שבידי ההגנה במבואות המערביים של ירושלים. אם נטאף לא נכבש עד תחילת יוני, קרוב לודאי שהוא נפל לידיים ישראליות בשלב השני של מבצע דני, במהלכו השתלטו כוחות ישראלים על כביש רמאללה-לטרון ונעו לכיוון פרוזדור ירושלים תוך שהם כובשים כפרים בדרכם. רוב אדמות הכפר נכללו בשטח המפורז שהותווה בהסכם שביתת הנשק מ-1949 בין ישראל לירדן.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים, אך הישוב נטף, שהוקם על אדמות-הכפר בית ת'וּל ב-1982, שוכן פחות מקילומטר מדרום לאתר הכפר נטאף. בית אבן גדול ונטוש נותר באתר, מוקף בטרסות ישנות. מצפון-מערב לבית, בתחתית המורד, שוכן בית נטוש נוסף.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער כפירה של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').
לפי אנציקלופדיה מפה, מן הכפר נותר בית חווה מהתקופה העות'מנית, הבנוי על יסודות מבנה מהתקופה הביזנטית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 5: 139).