אלנַאעִמָה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: נעמה

רקע:

הכפר שכן בחלק הצפון-מערבי של עמק החולה, 26 ק"מ מצפון-מערב לצפת. ב-1931 חיו בו 858 תושבים ב-174 בתים; ב-1944-45 מנתה אוכלוסיית הכפר, מוסלמית בעיקרה, 1,030 תושבים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 7,155 דונם, מהם נרכשו 2,414 בידי יהודים. בכפר היה בית-ספר יסודי לבנים. תושביו עסקו בחקלאות וגידלו דגנים ומטעים.

אל-נַאעִמָה התרוקן מתושביו במהלך מבצע יפתח, שאחת ממטרותיו העיקריות היתה להשתלט על צפת. במהלך המבצע, שהתקיים באפריל-מאי 1948, נכבש כל הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. המתקפה הסופית על צפת ניחתה ב-10-11 במאי 1948. עם כיבוש העיר מיהרו לעזוב תושבי מספר כפרים בנפה, שסבלו עוד קודם לכן מלוחמה פסיכולוגית והפגזות מרגמה. אל-נאעִמה הוא אחד מאותם כפרים; לפי דו"ח של המודיעין הישראלי, תושביו עזבו ב-14 במאי. סביר שכוחות ישראלים נכנסו לכפר זמן קצר לאחר מכן.

[קיבוץ] נאות מרדכי נבנה ב-1946 על אדמת הכפר, מדרום לאתר הכפר. ב-1940 הוקם [מושב] בית הלל מצפון לאתר הכפר, וב-1943 נבנה [קיבוץ] כפר בלום שני ק"מ מדרום-מזרח לאתר. מלבד מספר עצים, קשה לזהות את אתר הכפר, שנעשה חלק מאדמת מישור חקלאית.

לפי אנדי יחזקאל שוכן הישוב נעמה על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

לפי אנציקלופדיה מפה נבנה הכפר על התל הארכיאולוגי תל נעמה, כקילומטר וחצי מדרום, בו היתה התיישבות בתקופת הברונזה, הברזל ובתקופה ההלניסטית-רומית (אנציקלופדיה מפה, 2000, 5: 159).