אלנַעְ'נַעִ'יַה

יחידה כובשת: Hagana units

רקע:

הכפר היה הקטן מקבוצת כפרים שכונתה אל-עֻ'בַּיָאת (היערות הקטנים) וכללה את הכפרים השכנים אל-עֻ'בַּיָה אל-פוקא ואל-עֻ'בַּיָה אל-תחתא. משולש הכפרים שכן כ-28 ק"מ מדרום-מזרח לחיפה, במורדות המזרחיים של בִּלאד אל-רוחאא [רמת מנשה]. ב-1944-45 חיו בשלושת הכפרים 1,130 תושבים שהחזיקו ב-12,139 דונם. אל-נע'נע'יה שכן על גבעה על שפת ואדי והשקיף לעבר עמק יזרעאל וגבעות נצרת שמצפון ומצפון-מזרח. אוכלוסיית הכפר היתה מוסלמית והתגוררה בבתי אבן או בטון, שהיו פזורים במורדות. שלושת הכפרים חלקו בית ספר יסודי שנבנה ב-1888 ונסגר בתקופת המנדט הבריטי. היתה להם גישה לכמה מעיינות ונחלים, ביניהם ואדי אל-מֻקַטַע [הקישון]. כלכלת הכפרים התבססה על חקלאות, בעיקר גידול דגנים וגידול בעלי-חיים. באזור קטן בצפון אל-נע'נע'יה היו מטעי פרי. בסמוך לכפר שכן תל מלאכותי ששמו כשם הכפר. שני ק"מ מדרום-מזרח לכפר מצוי תל אל-מֻתַסַלִם, שזוהה כמגידו.

'הניו יורק טיימס' דיווח ב-9 באפריל 1948 על כיבוש הכפר בידי יחידות ההגנה שהפרו הפוגה בת יומיים בקרב על משמר העמק. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס טען שאל-נע'נע'יה לא נכבש עד הלילה שבין ה-12 ל-13 באפריל. כמו כל הכפרים שנכבשו במבצע זה, גם אל-נע'נע'יה נהרס כליל בימים שלאחר כיבושו. לא ברור אם תושבי הכפר נמלטו במהלך ההתקפה או גורשו עם כיבוש הכפר, כפי שקרה בכפרים שכנים.

[קיבוץ] משמר העמק שנוסד ב-1926 ו[מושב] מדרך עוז שנוסד ב-1952 הם היישובים הקרובים ביותר לאתר הכפר, אך הם לא יושבים על אדמותיו. על חלק מהאתר ניצב מגרש כדורגל, ושרידי בתים פזורים במורדות אחת הגבעות. כביש חיפה-מגידו חוצה את אתר הכפר, כך שקשה לזהותו.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com הלוחמים בכפר מהצד הערבי היו מתנדבים של צבא השחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Haifa/al-Naghnaghiyya/index.html).
לפי הערכתו של סלמן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו במשולש הכפרים 1,311 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 48)).

זוכרות את אלע'ביאת 02/2010

סיור באלעֻ'בַּיאת - דיווח