אלנַעַאני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: נען

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: רמות מאיר, יציץ, פתחיה, חלק מפדיה

רקע:

הכפר שכן בשטח מישורי, ששה ק"מ מדרום לרמלה, בסמוך לתחנת רכבת בקו יפו-ירושלים. הכפר ניצב על אתר ארכיאולוגי שכונה אל-חִ'רבּה, בו נמצאו שברי חרסים ופסיפסים קדומים. בשלהי המאה ה-19 היה אל-נעאני כפר קטן שבתיו בנויים בצמוד זה לזה מלבני בוץ וקש. ב-1931 נמנו בכפר 1,142 תושבים שהתגוררו ב-300 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,470, רובם מוסלמים, מלבד 20 נוצרים. אדמות הכפר גבלו באדמות הכפרים עאקִר, אל-קֻבּיבּה וזַרְנוּקָה, והשתרעו באותה עת על 16,129 דונם, שמתוכם נרכשו כשליש בידי יהודים. היו בכפר שני מסגדים, אחד עתיק בהרבה ממשנהו, כיכר שוק צנועה ובית ספר יסודי שנוסד ב-1923 ולמדו בו 208 תלמידים  ב-1947-48. באר עתיקה ברובע הדרום-מערבי של הכפר סיפקה מי-שתייה לתושבים, שהתפרנסו בעיקר מגידולים דגנים, אבטיחים והדרים.

ב-14 במאי 1948 הגיעה חטיבת גבעתי של ההגנה לכפר, במהלך השלב הראשון של מבצע ברק. לדברי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר כותר ותושביו נדרשו למסור את הנשק שברשותם. כמה תושבים הוחזקו כבני ערובה על מנת לוודא את מילוי ההוראה. בסופו של דבר נמסר הנשק והכפר נכבש. מוריס אינו  מתאר את התייחסות הכובשים לכפר ולתושביו, אולם הוא כותב כי "רבים מתושביו נשארו לשבת בו, אולם ב-10 ביוני התפנו גם הם, אם משום שנצטוו לעזוב ואם משום ש'יעצו' להם לעשות כן" (1991, 176).

[קיבוץ] נען הוקם ב-1930 בסמוך לכפר, וכיום ניצבים בתיו על אדמות הכפר. [מושב] רמות מאיר נבנה ב-1949 על אדמות הכפר, ממערב לאתר הכפר. האתר מכוסה כיום בעצי אקליפטוס ובמגוון צמחי בר. תחנת הרכבת ניצבת נטושה בצד פסי הרכבת שמצויים בשימוש בקו לבאר שבע. שני בתים נטושים עומדים עדיין על תילם, לצד חלקי בתים המשמשים בעיקר כמחסנים לציוד חקלאי. האדמה שסביב אתר הכפר מעובדת.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי אנדי יחזקאל גם הישובים יציץ, פתחיה וחלק מפדיה הוקמו אחרי 1948 על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושא הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 1,705 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 36)).