סַבַּלָאן

יחידה כובשת: גולני

רקע:

הכפר שכן 15.5 ק"מ מצפון-מערב לצפת בראש-הר [זבול], וצפה מגובה של 800 מטרים מעל פני הים לעבר הכפר הדרוזי חורפיש ששכן קילומטר אחד מצפון-מזרח. מבקרים בכפר במאה ה-19 סיפרו שכמאה אנשים חיו בו בבתי אבן וגידלו תאנים וזיתים. הכפר נבנה סביב הקבר של אל-נבי סבַּלאן, שלידו שכן מסגד. ליד הקבר נמצאו שרידים ארכיאולוגים שכללו קברים חצובים בסלע. המדרונות התלולים שגבלו בכפר אפשרו לו להתפתח רק לכיוון צפון-מערב. ב-1931 חיו בכפר 94 תושבים ב-18 בתים צפופים, וב-1944-45 ירד מספר התושבים ל-70, כולם מוסלמים. שטח הכפר עמד באותה עת על 1,798 דונם, עליהם גידלו תושבי הכפר דגנים ומטעים.

הכפר נכבש ב-30 לאוקטובר 1948, במהלך מבצע חירם, כאשר כוחות ישראלים כבשו את הגליל העליון. כפי הנראה, נכבש הכפר בידי הגדוד הראשון של חטיבת גולני שהתקדם לכיוון צפון-מערב וחבר לחטיבה שבע באזור סעסע.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. מהכפר נותרו רק באר ובית בו שוכן כעת השומר ואיש האחזקה של קבר אל-נבי סבַּלאן, שממול. בניינים חדשים נבנו בסמוך, לשימוש המבקרים בקבר הקדוש לדרוזים.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת הרי מירון (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

זוכרות את סַבַּלָאן 05/2009

פליטים משחזרים את כפריהם ועריהם ההרוסים 2016