סַלְבִּית

יחידה כובשת: כריאתי

רקע:

הכפר ניצב על גבעת גיר במדרונות המערביים של הרי יהודה, 12 ק"מ מדרום-מזרח לרמלה. שלושה ק"מ מצפון-מערב לכפר עברה דרך שחיברה אותו לכביש הראשי רמלה-ירושלים, ושבילי עפר  חיברו אותו לכפרים סמוכים. ב-1931 נמנו בו ובכפר הסמוך בית-שנה 406 תושבים
שהתגוררו ב-71 בתי בוץ ואבן; ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-510, כולם מוסלמים. במרכז הכפר ניצבו מסגד, כיכר שוק ובית ספר יסודי, שנוסד בשנת 1947 ולמדו בו 45 תלמידים. אדמות הכפר כללו 6,111 דונם. איכות  הצמחיה באיזור איפשרה לתושבים לגדל צאן ובקר; הם התפרנסו גם מחקלאות, בעיקר גידולי בעל, ושאבו מי שתייה מבאר.

הספר 'תולדות מלחמת הקוממיות' וההיסטוריון הישראלי בני מוריס מדווחים כי הגדוד השני של חטיבת קרייתי כבש את סלבית מידי הלגיון הערבי ב-15-16 ביולי 1948, במהלך מבצע דני, זמן קצר אחרי כיבוש לוד ורמלה וגירוש תושביהן. לא נמסרו פרטים לגבי גורל הכפר ותושביו אחרי כיבושו.

קיבוץ שעלבים נוסד ב-1951 על אדמות הכפר, שלא נותר כל שריד ממבניו. האתר משמש למרעה בקר והאדמות שסביבו מעובדות בידי ישראלים. בשטח נראים שיחי צבר.

סַלְבִּית               Salbit              سلبيت