סֻפְלָא

יחידה כובשת: הראל (פלמ״ח)

רקע:

הכפר הקטן והמלבני בצורתו שכן על רמה 18.5 ק"מ ממערב לירושלים, ונתגלו בו עדויות ארכיאולוגיות לנוכחות  צלבנית. ב-1931 ניצבו בכפר עשרה בתים שרובם בנויים אבן וחלקם עוצבו בצורת מערה. ב-1944-45 התגוררו בכפר 60 תושבים מוסלמים ואדמותיו השתרעו על 2,061 דונם. אתר מקודש לזכר אל-שיח' מֻוַנִּס המקומי ניצב בצד המערבי של הכפר. התושבים צרכו מים לשימוש ביתי משני מעיינות שנבעו בדרום-מזרח [עין סִפְלה] ובצפון-מזרח הכפר, וגידלו דגנים, עצי פרי, עצי זית וגפנים שהושקו במי גשמים. חלק מאדמות הכפר שימשו כאזורי מרעה.

סֻפְלָא היה אחד הכפרים שנכבשו בתחילת מבצע ההר בידי הגדוד השישי של חטיבת הראל, ב-18 או 19 באוקטובר 1948. על פי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, רוב תושבי הכפרים הללו נסו דרומה, לכיוון בית-לחם והרי-חברון. מוריס אף מביא עדויות למקרי גירוש בכמה מכפרי האזור.

על אדמות-הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. גלי-אבנים מבתי הכפר פזורים כיום ברחבי אתר הכפר, אשר הפך לשטח מרעה פתוח. מבנים דמויי מערה אשר שימשו בעבר למגורים מצויים באתר, ושיחי צבר גדלים בין ההריסות. בית הקברות של הכפר נמצא ממזרח לאתר, ומטעי שקד וזית גדלים ממערב ומצפון.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך פארק עצמאות ארה"ב של קק"ל ושמורת טבע נחל דולב (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

שורשים מתמשכים: למעלה ממאה שנים של התנגדות לקרן הקיימת לישראל