אלסֿאלִחִיָּה

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות כפר בלום

רקע:

הכפר שכן בעמק החולה, 25 ק"מ מצפון-מזרח לצפת. ליד הכפר נפגש נהר הירדן עם ואדי תֻרעאן, שנשפך לאגם החולה ארבעה ק"מ דרומה משם. נוסעים שביקרו בכפר בסוף המאה ה-19 דיווחו שחיו בו כ-90 תושבים בבתים של לבני-בוץ וקש. בכפר היו מסגד ובית-ספר יסודי לבנים, ובמרכזו עמדה ככר-שוק קטנה. ב-1931 חיו בכפר 1,281 תושבים ב-257 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,520, מוסלמים ברובם המכריע. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 5,607 דונם, מהם 789 אשר נרכשו בידי יהודים. פרנסת הכפר התבססה על גידול ירקות, פירות ודגנים.

אל-סֿאלִחִיָּה נכבש ב-25 במאי 1948, במסגרת מבצע יפתח. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון. במסגרת המבצע נכבש כל האזור, כולל אצבע הגליל. תושבים רבים מהאזור ברחו בשל התקפות או מסע הפחדה שנכלל במבצע. אלה שנשארו, גורשו עם כיבוש יישובם. כל הכפרים באזור התרוקנו, ורבים מהם נהרסו.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. [קיבוץ] כפר-בלום נבנה ב-1943 בסמוך לכפר, מצפון-מערב לו, על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר קַיְטִיָּה. אל-סֿאלִחִיָּה נמחה כליל ולא נותר ממנו כל זכר. תושבי כפר-בלום מעבדים את האדמות שמסביב לאתר הכפר.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מציין שתושבי אל סליחיה עזבו את כפרם ב-25 במאי 1948, ומצטט את הסיבה לכך מפי מקורות מודיעין של צה"ל: "[הם] רצו מו"מ [אתנו]. לא הופענו [ואז] הם פחדו". מוריס מציין שהכפר קיים יחסי שכנות טובים עם היישוב היהודי במשך שנים רבות (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 171-172).

על-פי אנדי יחזקאל קיבוץ כפר בלום שוכן כיום על אדמות אל-סֿאלִחִיָּה (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).