עִסְלִין

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אשתאול

רקע:

הכפר נבנה על גבעה במורד הדרומי של הר, 21 ק"מ ממערב לירושלים, כשואדי עובר בין חלקו המזרחי לזה המערבי. באותו מקום שכן במאה ה-16 הכפר עִסְלִית שמוזכר ברישומי המס העותמנים; חיו בו אז 77 תושבים. בשנות ה-1870 כפר זה כבר לא היה מיושב, ושרידיו נראו במקום. המקום יושב מחדש ככל הנראה בתחילת המאה ה-20. ב-1931 התגוררו בעִסְלִין 186 תושבים ב-49 בתי אבן ובוץ וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-260, כולם מוסלמים. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 2,159 דונם. מעיינות ובארות סיפקו מי שתייה לתושבים, וגידוליהם – דגנים, עצי פרי, עצי זית וגפנים - הושקו במי גשמים.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, עסלין וקבוצת כפרים נוספים הופגזו ונכבשו בידי חיילים ישראלים ב-17-18 ביולי 1948, בהתקפה שבוצעה בשלב השני של מבצע דני, במהלכו השתלטו כוחות ישראלים על כביש רמאללה-לטרון ונעו לכיוון פרוזדור ירושלים.

[מושב] אשתאול הוקם ב-1949 על אדמה ששייכת לעסלין ולכפר השכן אִשְוַע. ברחבי אתר הכפר ניתן לראות כיום קירות וטרסות אבן הרוסים חלקית. חורש עבות, שיחים ועשבים צומחים מסביב לגלי האבנים. עצי חרוב רבים וכמה עצי זית גדלים מדרום לאתר. קק"ל יסדה משתלה בקצה הדרומי של הכפר, ובמסוך יש מוסך לאוטובוסים של אגד.

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער אשתאול של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').