עַגַ'נְג'וּל

רקע:

הכפר שכן 15 ק"מ מדרום-מזרח לרמלה באזור של גבעות נמוכות שהשתפלו מערבה, והשקיפו לעבר הכפרים בית נובא ויאלו שמדרום-מזרח. מקור הכפר בתושבים מבית נובא, אשר חיו בעג'נג'ול על בסיס עונתי על מנת לעבד את האדמה. בתקופה הצלבנית נקרא המקום בוּלבּוּל. אתר הכפר תואר בפי הסוקרים הבריטיים של פלסטין במאה ה-19 כח'ירבה בלתי מיושבת, שבה חורבות. בתקופת המנדט סווג הישוב ככפרון, וב-1931 נמנו בו 19 תושבים שהתגוררו בחמישה בתים. ב-1944-45 חיו בעג'נג'ול ובכפר בית נובא הסמוך 1,240 תושבים. ילדי עג'נג'ול למדו בבית הספר בכפר בית נובא, שסיפק שירותים נוספים לתושבי עג'נג'ול. אדמות הכפר השתרעו על 11,401 דונם. התושבים עסקו בחקלאות בעל, וגידלו בעיקר דגנים וזיתים ,וכן עצי תאנה ושקד.

מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. ישובים ישראליים לא הוקמו על אדמות הכפר. חורבות האבנים של בתי הכפר, מרוכזות באתר קטן מכוסה בצמחית בר, הם כל שנותר מהכפר. עצי תאנה, שקד ותות גדלים גם כן באתר וסביבו. בצד הדרומי של הכפר יש מבנה סלעי שמכיל שני קברים. מדרום-מערב לו נמצא בית הקברות של הכפר, בו ניתן לראות שני קברי אבן. האזור סגור ונמצא ליד גבול ישראל-ירדן מ-1967.

לפי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי גן לאומי מכבים (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת עגלגל, בעקבות צלילי השם הערבי. במקום נמצאו שרידי יישוב מתקופת הברונזה התיכונה, ומהתקופה הפרסית ועד לתקופה הביזנטית. לפי מסורת בני אבו ג'וש, כאן ישבו בני המשפחה עד שהעתיקו את מושבם לקרית אל ענב – אבו ג'וש של היום. היישוב בעג'נג'ול חודש במאה ה-19 (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 12).