פָארָה

יחידה כובשת: 7th brigade

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק מברעם

רקע:

הכפר שכן על גבעה סלעית 11.5 ק"מ מצפון לצפת, והשקיף על ואדי פארה [נחל יראון] מגובה 675 מטרים מעל פני הים. ב-1596 מנתה אוכלוסיית הכפר 281 נפש, ובסוף המאה ה-19 התגוררו בו מאה איש בבתי בזלת ובוץ. ב-1931 גרו בכפר 229 תושבים ב-42 בתים צפופים וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-320, כולם מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו באותה עת על 7,229 דונם. במזרח הכפר היה בור-מים, ורבע ק"מ מצפון-מזרח לכפר היתה מצויה בריכה. תושבי הכפר התקיימו בעיקר מגידול בעלי חיים ומחקלאות. הגידול העיקרי שלהם היה דגנים, אך הם גידלו גם עצי פרי.

הכפר נכבש בידי ישראל ב-30 באוקטובר 1948, בשלבים האחרונים של מבצע חירם. על-פי מידע שמציג ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נכבש פארה ככל הנראה בידי יחידות של חטיבה שבע, בעת התקדמותן מזרחה, מסעסע לאל-מאלִכִּיָה, במקביל לגבול לבנון. מידע לגבי נסיבות התרוקנות הכפר אינן בנמצא, אך ניתן להניח שגורל תושבי פארה היה דומה לזה של תושבי כפרים אחרים באזור, שגורשו או נסו מתוך פחד. תושבי הכפר שמעו קרוב לודאי על מעשי טבח שבוצעו בסמוך בתחילת מבצע חירם, ידיעות שגרמו למנוסת רוב תושבי הגליל העליון.

על אדמות-הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. רק בניין אחד, כנראה מסגד, עומד כיום באתר הכפר, כמו גם מספר טרסות-אבן. האתר מכוסה עשבים שצמחו פרא ועצי-תאנה. פחות מקילומטר מצפון לאתר שוכן [קיבוץ] יראון. חלק מהאדמה שמקיפה את הכפר נטועה בעצי פרי אך האדמה שבמורד העמק נטושה ואינה מעובדת.

לדברי אנדי יחזקאל שוכן כיום חלק מקיבוץ ברעם על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער ברעם של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').