קַבַּאעָה

יחידה כובשת: Palmah 1st battalion

רקע:

הכפר שכן בגובה 500 מטרים מעל פני הים במורדות הצפון-מזרחיים של הר כנען, שישה ק"מ מצפון-מזרח לצפת. ב-1596 מנתה אוכלוסיית הכפר 99 נפש. בסוף המאה ה-19 דיווחו נוסעים ש-150 תושבים גרו בבתי אבן בכפר וגידלו זיתים. ב-1931 חיו בכפר 256 תושבים מוסלמים ב-44 בתים צפופים מאבן ובוץ. ב-1944-45 עמד מספר תושבי קבאעה ושני כפרים סמוכים (גַ'זָאאִר אל-הנדג' ומֻעְ'ר אל-דֻרוּז) על 460 תושבים. אדמות שלושת הכפרים השתרעו באותה עת על 13,817 דונם. במרכז קַבַּאעָה עמדו כיכר שוק קטנה, מסגד ובית-ספר. תושבי הכפר התפרנסו מגידולים שהושקו במי גשם ובמי ארבעה מעיינות שהקיפו את הכפר. הם גידלו דגנים, ירקות, ענבים, תאנים וזיתים.בנוסף, הם גידלו התושבים בקר, כבשים ודבורים.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, נכבש הכפר ב-2 במאי 1948, במחצית הראשונה של מבצע יפתח. יחידות פלמ"ח הפגיזו את הכפר מעת לעת כל אותו לילה באמצעות מרגמות, "על מנת שבסופו של דבר יברחו משם הערבים", כדברי קצין שהשתתף במבצע [מוריס, 1991, 169]. מבצע יפתח, שנועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח ובראשו עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. חצור הגלילית הוקמה ב-1953 שלושה ק"מ מדרום לאתר הכפר. עיי חורבות מהבתים ההרוסים מכסים את האתר, בו גדלים עשבים, שיחים, שיחי צבר ועצי תאנה ואורן. רוב האדמות שמסביב לאתר מעובדות בידי חקלאים ישראלים; חלק מהאדמות מיוערות ואחרות משמשות למרעה.

מידע ממקורות נוספים:

לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר ובישובים המצויינים למעלה 534 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 58)).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער ביריה של קק"ל (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

לפי אנציקלופדיה מפה אתר הכפר נקרא כיום חורבת קובעת (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 215).

עשרה ימי שיבה 06/2011