אלקֻבֵּיבַּה (רמלה)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גאליה, חלק מכפר הנגיד

רקע:

הכפר שכן 10.5 ק"מ מדרום-מערב לרמלה, ונזכר לראשונה בכתובים בסוף המאה ה-19. ב-1931 נמנו בכפר 799 תושבים שהתגוררו ב-160 בתים, שנבנו בצפיפות מאבן או מלבני בוץ וקש. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,720, כולם מוסלמים. עד 1945 התיישבו ליד הכפר כ-900 בני שבטים בדוים נודדים. אדמות הכפר השתרעו על 10,737 דונם, שמתוכם נרכשו 1,397 בידי יהודים. בכפר פעלו כיכר-שוק קטנה, מסגד ובית-ספר יסודי שנוסד ב-1929 וכלל שטח ללימודי חקלאות. בשנת הלימודים 1945-46 למדו בבית הספר 344 תלמידים. תושבי הכפר התפרנסו מחקלאות, וגידלו בעיקר הדרים, בננות, ירקות ודגנים. מי-ההשקיה הובאו מבארות ומנחל רובין הסמוך.

סוכנות הידיעות AP ציטטה הודעה של המטכ"ל הישראלי, לפיה הכפר נכבש ב-19 במאי 1948; ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, עם זאת, טוען שהכפר נכבש שבוע מאוחר יותר, ב-27 במאי, בידי חטיבת גבעתי, במסגרת מבצע ברק, לאחר קרב שארך ארבע שעות. מוריס מספר שהכפר נהרס לאחר כיבושו, וב-20 ביוני העלה השר לענייני מיעוטים, בכור שיטרית, את נושא הריסתו, והריסת הכפר השכן זרנוקה, לדיון בישיבת הממשלה. ראש הממשלה דוד בן-גוריון ביקש מצה"ל לבדוק את הנושא, אך לא ברור אם בדיקה כזו אכן התקיימה ומה תוצאותיה. בעקבות הדיון, פנה יצחק גבירץ, מנהל המחלקה לנכסי נפקדים, במכתב לשיטרית והצהיר כי הוא "מוכן לקבל את ההנחה שאין אנו רוצים בשובם של הערבים לכפרים אלה", אולם טען כי הריסה מוגזמת תגרום לאבדן דלתות, מסגרות, אריחים וחומרי-בניין שימושיים אחרים [בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 223].

גאליה [מושב] וכפר גבירול [שכונה ברחובות] הוקמו על אתר הכפר ב-1948. [מושב] כפר הנגיד נבנה ב-1949 בסמוך לאתר, על אדמות הכפר ההרוס יִבְּנה. אחד מבתי אל-קוּבֵּיבּה משמש למגורי משפחה יהודית ובאחר פועלת מסעדה. חלק מבית-הספר - מבנה מוארך ומלבני - עדיין עומד על תילו. קירות והריסות בתי הכפר פזורים בין בתי הישובים הישראליים שנבנו באתר הכפר, ובריכה שהיתה בכפר משמשת היום כמזבלה. שיחי צבר, דקלים ושיקמים גדלים בחלקו הדרומי של האתר.

לפי אנדי יחזקאל, גם שכונת "רחובות ההולנדית" נבנתה על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).