אלקֻבֵּיבָּה (חברון)

יחידה כובשת: גבעתי או הראל (פלמ"ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: לכיש

אל-קֻבֵּיבַּה

הכפר שכן במורדות המערביים של הרי-חברון בראש-גבעה שלמרגלותיה עבר ואדי ע'פר, 24 ק"מ ממערב לחברון. המקום זוהה ככפר דֵיראֵלקוֹבֶּבֶּה בתקופה הצלבנית. ב-1596 חיו באל-קֻבֵּיבַּה 182 תושבים וב-1931 התגוררו בו 800 תושבים ב-141 בתי אבן ובוץ, לאורך רחובות צרים שיוצאים ממרכז הכפר. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,060, מוסלמים כולם, ואדמות הכפר השתרעו על 11,912 דונם. היו בכפר בית-ספר, מסגד ומספר חנויות קטנות, ושתי בארות סיפקו מי-שתייה לתושבים. תל אל-דויר, אתר העיירה הקדומה לכיש, שכן בצמוד לכפר, מדרום-מערב. מקום זה היה מאוכלס מעת לעת החל מהתקופה הכלקוליתית (האלף החמישי לפנה"ס) ועד לתקופה הפרסית (סוף המאה הרביעית לפנה"ס).

הכפר נכבש ב-28 באוקטובר 1948, כפי הנראה בידי יחידות של חטיבת גבעתי או הראל. הדבר היה במהלך השלב השלישי של מבצע יואב, באותה תקופה בה בוצע הטבח בכפר השכן אל-דַוַאימה. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס מדבר על "בריחת בהלה" מהכפר בסביבות מועד כיבושו, ומייחס את הבריחה גם להתקפה צבאית נגד הכפר.

[מושב] לכיש הוקם ב-1955 מדרום-מערב לאתר-הכפר, על אדמותיו. אתר-הכפר ניכר רק בשיחי הצבר ובקומץ עצי-זית שנותרו בו. מטע זיתים עזוב עם טרסות-אבן הוקף בגדרות.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com חלק מפליטי הכפר הסתתרו במערות ליד אל-דַוַאימה, וכמה מהם נרצחו במהלך הטבח שהתבצע שם (http://www.palestineremembered.com/ Hebron/al-Qubayba/index.html).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי תל לכיש (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').