קוּלָה

יחידה כובשת: אלכסנדרוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גבעת כ"ח

רקע:

הכפר שכן על גבעת גיר במדרונות המערביים של הרי רמאללה, 14.5 ק"מ מצפון-מזרח לרמלה, כשהוא משקיף על מישור החוף. כביש שהוביל מרמלה לטולכרם [כיום כביש 444] עבר כחצי ק"מ ממערב לכפר, ואיפשר גישה נוחה לישובים עירוניים סמוכים. הכפר נוסד באתר בו ניצב בעבר מבצר צלבני, שכּוּנה קוֹלה או צ'וֹלה. ב-1596 נזכר קוּלה ככפר בן 380 תושבים. בתקופת המנדט הבריטי התרחב היקף הבנייה בכפר, וב-1931 נמנו בו 697 תושבים שהתגוררו ב-172 בתים שרובם בנויים לבני בוץ וקש. בשנת 1944-45 עלה מספר התושבים ל-1,010, ברובם המכריע מוסלמים. במרכז הכפר, שצורתו כשל כוכב, ניצבו מסגד קטן, מספר חנויות קטנות ובית ספר שנוסד ב-1919 ובו למדו 134 תלמידים באמצע שנות ה-1940. אדמות הכפר השתרעו על 4,347 דונם, שמתוכם נמכרו 271 ליהודים. תושבי הכפר גידלו דגנים, ירקות, פירות ועצי זית, שהושקו בעיקר במי גשם. רוב המטעים ניטעו מדרום-מערב ומדרום-מזרח לשטח הבנוי. ארבע ח'ירבות - אזורי מגורים קטנים – שכנו ממזרח לכפר.

ב-10 ביולי 1948 נכבש הכפר לראשונה בידי חטיבת אלכסנדרוני וחטיבת השריון של  צה"ל. ב-16 ביולי נכבש הכפר מהם בידי כוחות רגלים ומשוריינים של הלגיון הערבי, ובאותו היום נכבש הכפר מחדש בהתקפת נגד של כוחות ישראליים. למחרת נכבש הכפר שוב בידי כוחות ערביים ובהמשך נכבש סופית בידי כוחות אלכסנדרוני. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות' ספגו הכוחות הישראליים אבידות כבדות בקרבות על הכפר. קולה היה אחד מ-14 הכפרים שנועדו ב-13 בספטמבר 1948 להרס חלקי על ידי ראש הממשלה בן גוריון.

על אדמות הכפר לא נבנו יישובים ישראליים. [מושב] גבעת כ"ח נוסד ב-1950 על אדמות הכפר אל-טירה, שני ק"מ מדרום-מערב לאתר הכפר קולה, אשר מכוסה כיום ברובו בחורשה. עיי חורבות מבתים ומטרסות שנהרסו פזורים בין עצי החורשה, ולידם עצי תות, תאנה, אקליפטוס ושיחי צבר. המבנה היחיד ששרד הוא בית הספר, הניצב בחלקו המערבי של אתר הכפר. הגבעות שמקיפות את הכפר משמשות למרעה, ושאר אדמות הכפר מעובדות [בידי ישראלים].

לפי אנציקלופדיה מפה - מהכפר יצא חסן סלאמה, מהמפקדים הפלסטינים החשובים ב-1948. באתר יש מערות חצובות, שרידי מגדל צלבני ושרידי ח'אן (אנציקלופדיה מפה, 2000, 6: 215). כמו כן, נכתב באנציקלופדיה כי המושב גבעת כ"ח הוקם בתחילה באתר הכפר קולה עצמו, אולם לאחר מכן עבר למקומו הנוכחי, כ-1.5 ק"מ ממערב לקולה (שם, 2: 14).
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך חורשת קק"ל ובתוך גן לאומי מבצר קולה (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').

פליטים פלסטינים משתתפים במצעד ביום זכויות האדם בתל אביב 11/2011
להיות בַמָקום, להיות ממקום, בקוּלה 07/2008