רַעְנָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: גלאון

רַעְנָא

הכפר הקטן שכן על המורדות המזרחיים של הגבעות המערביות של הרי-חברון, 26 ק"מ מצפון-מערב לעיר. חוקר התנ"ך האמריקאי אדוארד רובינסון עבר בכפר ב-1838 והזכיר אותו בכתביו. ב-1931 התגוררו בכפר 150 תושבים ב-36 בתי-אבן עם גגות עץ ובוץ, וב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-190, מוסלמים כולם. אדמות-הכפר השתרעו באותה עת על 6,925 דונם. תושבי-הכפר גידלו בעיקר דגנים, אך בשנים האחרונות של המנדט גידלו גם ענבים, חרובים וזיתים. חטיבת גבעתי פשטה על מספר כפרים בנפת-חברון בעת שכוחות אחרים ערכו את מבצע יואב דרומה משם. הכפר נכבש ב-22-23 באוקטובר.רבים מתושביו, כמו גם אלה של כפרים אחרים באזור, ברחו לפני הגעת הכוחות הישראלים; אלה שנותרו בהם גורשו לכיוון חברון. [קיבוץ] גל-און הוקם ב-1946 על אדמות שהיו שייכות בעבר לכפר. אתר-הכפר מגודר בגדר-תיל ומכוסה בעצי-חרוב ובשיחי-צבר, בעיקר באזור בו יש אדמת-גיר. לא נותרו בתים או עיי-חורבות במקום.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com נלחמו בצד הכפר האחווה המוסלמית המצרית, כוחות פלסטינים מקומיים וכמה מתנדבים של צבא השיחרור הערבי (http://www.palestineremembered.com/Hebron/Ra'na/index.html). לפי הערכתו של סלמאן אבו סִתָּה, חוקר בנושאי הפליטים הפלסטינים, חיו בכפר 220 תושבים ב-1948 Salman Abu Sitta, The Palestinian Nakba 1948, 2000, 50)).